Nou llibre de Vicenç Navarro

S’ha presentat a Barcelona el nou llibre de Vicenç Navarro El subdesarrollo social de España. Potser és un bon moment per fer algunes reflexions.

Des d’inicis dels anys vuitanta fins fa tres o quatre anys, la política d’esquerres i la sociologia, en la seva gran majoria estaven dominades per la retòrica mediàtica. Frases fetes, llocs comuns i tabús, molts tabús dels que no se’n parlava mai. En aquesta situació torna a casa en Vicenç. Em puc imaginar perfectament el seu xoc cultural en retornar a Catalunya. De fet, una quants, hem mantingut durant aquest darrers 20 anys la mateixa mirada escèptica davant els esdeveniments i debats col·lectius. Que hi ha fracàs escolar: és que la gent no vol estudiar! Que els joves no marxen de casa: és que s’han tornat còmodes i conservadors! Que no hi ha participació política: inventem-nos els voluntaris!

Navarro aterra i ens diu que tenim la despesa social pública més baixa d’Europa i d’Espanya! Ens explica que no pot anar bé un sistema de salut amb pocs diners i una bona part d’aquests se’n van a Farmaindústria. I ens relata que la dictadura feixista –i l’església junt amb ella– va significar una dictadura de classe i que encara són visibles els seus rastres en la societat d’avui, entre altres, el subdesenvolupament de l’Estat de benestar. De fet, aquesta era la nostra tesi pel que fa a la participació política dels joves catalans a Joves i participació. Vam ser navarristes abans de conèixer-lo.

Gràcies a Navarro, poc a poc, l’esquerra comença a deixar de fer polítiques postmodernes, per tornar-se a fonamentar en l’anàlisi científica i els sociòlegs s’han adonat que l’anàlisi de la realitat no és un joc insuls i sense objectiu, sinó una potent eina per a la transformació social. Hi ha doncs, al meu entendre, un abans i un després en les idees d’esquerres a Catalunya per l’aportació científica i valenta de Navarro.

Navarro agafa un fil de la història, el de l’ètica civil republicana, i en format d’anàlisi científica, el transmet a les noves generacions de catalans. L’èxit de Navarro és precisament aquest, contribuir a redescobrir el que sabia Max Aub i els qui van lluitar contra el feixisme. Compartim amb ell el republicanisme, la radicalitat democràtica, la força dels moviments populars i és clar, rebem com ell la crítica dels omnipotents sectors més poderosos i mediàtics.

Gràcies Vicenç pel teu coratge.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s