El Doctor Xavier Domènech, Premi d’història Ciutat de Barcelona

Un jurat ha concedit el premi Agustí Duran Sanpere al nostre amic i membre del consell de redacció d’Espai de Llibertat Xavier Domènech per la tesi doctoral Pequeños grandes cambios. Movimiento obrero y cambio político en la década de los sesenta. En opinió del jurat, es tracta “d’una excel·lent recerca sobre la gènesi del nou moviment obrer a Barcelona i la seva àrea des de finals dels anys cinquanta i la seva consolidació als seixanta”. “La investigació” -sosté el jurat- “incorpora importants testimonis documentals i orals inèdits i es caracteritza per la seva maduresa conceptual, sobretot en posar un especial èmfasi en el paper d’aquest moviment obrer en el procés de transició democràtica”.

Fins aquí la versió oficial dels fets; ara us en donaré dues raons més. La primera és que he tingut la sort de llegir-me la tesi sencera i impressiona. Ja a l’inici del text el doctor Xavier ens diu que és qüestionable que hi hagi hagut “transició” ja que, -si ho he entès bé- el terme transició pressuposa que uns volien partir d’una dictadura per arribar a una democràcia, quan en realitat el que va passar és que uns no volien la fi de la dictadura i els altres van lluitar per aconseguir-ho. També ens diu que no és una història dels de baix, sinó des de baix. Aquí ja vaig flipar del tot. De fet, la tesi estudia el moviment obrer català de 1962 a 1967, i en té prou amb cinc anys per fer una reinterpretació total de l’antifranquisme espanyol. Acabes les 500 pàgines i voldries que en continués 500 més per arribar a l’any 1976. Però millor que es dediqui a coses més urgents per Catalunya.

La segona raó és que el doctor estava predestinat a rebre aquest premi: el seu segon cognom és Sampere i li han atorgat ni més ni menys que el premi d’història Ciutat de Barcelona Agustí Duran i Sanpere! Són de la mateixa família, però no saben escriure correctament el seu segon cognom?

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s