Cultura religiosa

Escolto una tertúlia de la ràdio sobre la cultura religiosa, resulta que tot de gent que no s’apropa a una església des de fa dècades, tot d’una, quan ve Nadal, els agafa una mena d’enyorança malaltissa del que no han tingut mai. La gent gran, atacada pel síndrome d’Estocolm, creu que té cultura religiosa i diuen que els joves no en tenen. A més pensen que això és un problema. Anem a pams. Algú pot creure que a les escoles franquistes s’estudiava cultura religiosa. És més, algú creu que a l’escola franquista s’adquiria cultura No, abans el que hi havia era adoctrinament religiós i prou. Anem a veure un bocí d’un manual de l’època: «Las mujeres íberas llevaban sobre la cabeza un aro de hierro que servía para echar sobre él un velo con el que a menudo se cubrían la cara. La misma Dama de Elche aparece con la cabeza y el cuello pudorosamente cubierto de paños. Parece que las primitivas mujeres españolas estaban nada más que esperando que se levantara la primera Iglesia de Cristo, preparadas ya con sus tocas para asistir a la primera misa…».
Quan es parla de cultura religiosa, en realitat de què es parla De tenir coneixements d’història sagrada La pregunta que ens podem fer és: la religió és cultura Una persona que no sigui religio sa, li falta cultura Anem més enllà, es pot educar en la religió Crec sincerament que no, la religió no és una matèria científica que es pugui ensenyar, creus o no creus. Alguns més lights, no més laics, diuen que cal història de les religions, com si es pogués explicar història a Catalunya o Espanya sense explicar la inquisició, la lluita de l’església catòlica contra els drets humans, contra la democràcia, contra la llibertat, contra el sufragi universal, contra els drets de les dones, contra la regulació del treball infantil, etc.
Els lliurepensadors potser el que hem de començar a exigir és que a l’escola es proposi la lectura als pares de L’Anticrist: maledicció sobre el cristianisme de Friedrich Nietzsche a veure si així se’ls obre la ment a altres possibilitats filosòfiques que mai havien tingut en compte i així entendran més a llurs fills.
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s