Estudis nocturns

Diuen que quan un és jove ha de ser revolucionari i quan es va fent gran et vas convertint en conservador. No sé si és una afirmació veraç o l´autojustificació d´aquells que envelleixen al revés del que la consciència els marca. Quan era jove vaig estudiar el batxillerat al l´Institut Pau Vila de Sabadell a la nit. Hi havia un ambient formidable, tot i que quan els temps estaven canviant, l´avantatge d´estudiar després de treballar és que tots els que hi anàvem teníem ganes d´estudiar. Crec que ho agraíem molt nosaltres, però també els mestres. Ja llavors corria periòdicament el tam-tam que suprimirien els estudis nocturns. Vam fer dos o tres vagues per aquesta qüestió. Eren temps franquistes i creia sincerament que en democràcia ningú amb sentit comú s´atreviria a plantejar de suprimir-los. Tots els que ens dediquem a analitzar l´ensenyament a Catalunya sabem que és molt necessari donar segones, terceres i quartes oportunitats als estudiants que han sortit dels sistema educatiu. Uns han sortit per­què la vida els hi ha obligat i quan poden hi tornen. Altres perquè potser no han valorat suficientment la necessitat d´estudiar i un cop fora se n´adonen. Sempre és més barat retornar els que no se´n surten als sistema educatiu que atendre´ls tota la vida posteriorment des dels servis socials.

Plantegen una alternativa molt pobra, estudiar on-line. Sóc dels que creu que un mestre amb una pissarra i un guix és l´eina educativa més potent que s´ha inventat mai i que mai s´inventarà. Bill Gates inventarà algun dia un ordinador que estimi els alumnes?

Si bé la UOC fa una feina inestimable, la pervivència d´estudis nocturns per a joves treballadors va ser una conquesta del moviment obrer quan hi havia consciència de classe i ha de ser ara una senyera dels governs d´esquerres. Proposaria l´extensió dels estudis nocturns a més instituts de Catalunya. I a aquells que se´n surtin convindria reconèixer-los públicament el mèrit que suposa.

M´he fet gran -fins i tot em vaig llicenciar a la UAB estudiant de nit- i continuo pensant que estudiar de nit, després de treballar, és un valor que la Generalitat hauria de fomentar. És una gran utopia? Si no hi ha diners, que augmentin els impostos dels rics!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s