Antiamericanisme?

Hi ha molta gent molt present als mitjans de comunicació que escriuen que els catalans som molt antiamericans. No ho crec pas.

Estic rodejat d’amics i coneguts que o han anat als Estats Units o hi aniran al proper any, o que si no hi van és perquè no tenen diners, però no per falta de ganes. Quasi tots els catalans, i especialment els d’esquerres, han escoltat cançons que provenen dels Estats Units, Pete Seeger, Bob Dylan Joan Baez. Rock, blues, jazz. Quasi tota la població catalana ha construït el seu imaginari a partir de les pel·lícules de Hollywood. Quasi tota la gent d’esquerres que critica els governs dels Estats Units ho fa a partir de lectures del nord-americà Noam Chomsky. No crec que Chomsky sigui antiamericà, és un dissident d’esquerres que escriu el que pensa.

Amb ell som molts que critiquem la política dels governs dels Estats Units envers l’Amèrica llatina, per exemple enderrocant Salvador Allende o més recentment fent-nos creure que l’atemptat de l’11-S fou obra de Saddam Hussein. No pretendran ara fer com els franquistes, que quan hi havia manifestacions contra les execucions a Espanya deien que eren campanyes antiespanyoles!

A més, en la política d’esquerres catalana hi ha molts elements de la millor política americana. En primer lloc, la fascinació per la declaració de Virgínia de 1776, després pels projectes de construir una nova Icària on hi van Santiago Montaldo i Joan Rovira i fins i tot alguns d’ells com Pere Montaldo, que participa a la Guerra de Secessió en el bàndol federalista i antiesclavista de Lincoln i on fou ferit i condecorat.

A més, cal tenir present que si be és cert que a Espanya i en la dreta catalana la independència de Cuba i Filipines es viu com una tragèdia, no cal oblidar que per als catalans d’esquerres es va viure amb alegria. Per aquesta raó la idea d’estatut surt de Cuba, la bandera estelada també i fins i tot la primera constitució catalana es fa a l’Havana. També per aquesta raó l’onada repressiva sobre l’esquerra liberal i maçònica a Catalunya de l’any 1898 va ser brutal.

Crec que l’esquerra catalana ha estat de natural proamericana i projueva, en aquest segon cas per l’empatia que crea la convivència en els camps de concentració nazis, mentre la dreta catalana era pronazi. No sé, doncs, d’on surten aquestes acusacions sense fonament.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s