Qui vol un estat federal?

Sóc dels que vol un estat federal. Fins fa poc creia que pràcticament era una espècie en perill d’extinció fins que vaig veure un estudi del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO). Resulta que un 34% de catalans volem un estat català dins d’una Espanya federal, un 37% vol que Catalunya sigui una comunitat autònoma d’Espanya, un 6% una regió d’Espanya i un 16 % un estat independent.

Em sorprèn molt que un 45% d’homes vulguin un estat federal i només un 24% de dones. Caldria una tesi doctoral per poder donar resposta a aquesta enorme diferència. En canvi entenc millor que els joves son més independentistes que els vells: 18% contra un 14%.

Si anem a analitzar les dades de l’estudi segons els votants dels diferents partits, podem veure que només un 15% de votants de CiU són independentistes, la major part d’ells volen un estat federal: 40%. Com és que mai cap dirigent de CiU demana un estat federal? Els votants d’ERC volen la independència, un 47%, però l’altra meitat, 42%, vol també un estat federal. Els votants del PSC són més previsibles, un 49% vol ser una comunitat autònoma però un 32% també un estat federal i un 5,7% la independència. Un 62% de votants d’IC vol un estat federal i un 7% la independència.

Els que volen que Catalunya continuï essent una comunitat autònoma, un ens que ningú sap què vol dir, és que tenen en general poca cultura política. Per tant que un 34% de catalans vulguin un estat federal és tot un símptoma. Si fem la suma dels que volen la independència de Catalunya més aquells que volen ser un estat federal, tenim exactament un 50% de catalans que volen exercir la sobirania.

Penso que els polítics catalans i no cal dir-ho encara més els espanyols, no tenen ni idea de la que s’està covant. Si el nou Estatut de Catalunya no acaba tirant endavant i si el finançament no es resol d’una vegada per totes, aquest 50% s’ampliarà i pot crear situacions polítiques imprevisibles. Sobretot si mentrestant els catalans veiem  com s’amplia l’estat de benestar d’algunes comunitats amb els nostres impostos amb serveis que aquí no tenim i si van petant totes les infraestructures que porten la e d’Espanya.

Jo abans era federalista a tothora, ara només en sóc els dilluns, els dimecres i els divendres, els dimarts i els dijous sóc independentista i els caps de setmana descanso.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s