Laïcitat positiva, un guió de Polònia

Laïcitat positiva

El dues vegades divorciat President de la República francesa, Nicolas Sarkozy, ha volgut als darrers temps apropar-se al Sr. Ratzinguer. Quina temeritat! Si els dos personatges es creguessin alguna de les coses que diuen, mai es trobarien i molt menys farien veure que comparteixen un mateix codi moral. Un per divorciat no seria rebut mai pel Papa i molt menys junt a Carla Bruni (ja se sap que per als del Vaticà les dones són l’arrel del mal. Per què son tan misògines les religions?). De fet cada un d’ells necessitaria diverses setmanes per confessar-se i fer penitència abans no els rebés el Papa. El Papa, per altra banda, per ser coherent mai es prestaria a reunir-se i pontificar, mai més ben dit, junt a un gran pecador com aquest.

Sigui com sigui, resulta que déu fa estranys companys de viatge i Sarkozy ha encunyat i popularitzat el concepte “laïcitat positiva”. D’entrada podem veure clarament com aquest concepte desmenteix totalment l’afirmació del president francès de voler trencar amb la generació i les idees del Maig del 68. El concepte “laïcitat positiva” és un oxímoron. Analitzem-ho amb detall. Hi pot haver una laïcitat positiva i una laïcitat negativa? No ho crec pas. O bé la laïcitat respecta i defensa la llibertat religiosa i de consciència o no és laïcitat. Aquí altres autors d’extrema dreta van popularitzar el terme laïcisme fonamentalista. Un altre oxímoron. El que sembla més surrealista és que Sarkozy i amb ells diversos intel·lectuals, acceptin la idea que sense religió no es pot construir un codi moral, una ètica, uns punts de referència. Sabíem que hi ha crisi de les idees de la cultura, però tant no.

No crec que a aquestes alçades costi tant construir uns referents ètics al marge de les religions i per sobre de les religions. Cal tenir present que els nostres codis morals a occident s’han fet quasi sempre contra les religions o millor dit contra l’Església catòlica, que per no acceptar, els va costar quasi un segle acceptar els drets humans universals, la democràcia, el sufragi universal, etc.

Tan sòmines és en Sarkozy? No ho sé. Potser el que pretén és copiar el pitjor dels neo con americans. Copiar-los ara que van de cap a caiguda, no sembla molt intel·ligent. Fins i tot han hagut de nacionalitzar institucions financeres –no deixa de tenir la seva conya veure a neo cons fent de comunistes!- Què dirien si Zapatero nacionalitzés el BBVA?

De totes maneres seguint les informacions d’aquests dies a França podem veure com el mal de la desorientació i els deliris estan molt estesos. Per una banda Regis Debray exguerriller amb el Che Guevara i dirigent estudiantil del Maig del 68 que està preocupat precisament per les dificultats d’establir una escala de valors fora de la religió catòlica i encara més preocupat per l’Islam. L’altre personatge d’aquests dies és Max Gallo exmilitant comunista i ara… assessor d’assumptes religiosos del Present Sarkozy! Assabentat d’aquesta pirueta busco a casa un llibre de Gallo “Manifiesto para un oscuro fin de siglo” on explica com caldria desenvolupar un “poder socialista” i com militar en la laïcitat sense adjectius. Sensacional! A voltes amb aquest tipus de personatges ja no saps si és que tens febre i no ho entens o simplement que la trajectòria o les idees de segons qui són inescrutables. Quins estralls va fer la LSD!

Una altra cosa que sobta molt és veure com el Papa parla de laïcitat a França, encara que sigui “positiva” i en canvi a Espanya digui que qualsevol petita reforma de les lleis és un atemptat a l’Església catòlica i la seva persecució. De totes maneres la ximpleria és un mal que s’encomana. TV3 fa ofrenes florals a la moreneta i regidors d’esquerres van en processó a la missa de la Mercè, com en els pitjors temps del franquisme. Tot plegat sembla un guió de Polònia.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s