Canvis en la diada de Sant Jordi

Fa uns anys es va instaurar el dia de Sant Jordi, no us penséssiu pas que en fa gaires d’anys, de fet a Catalunya una tradició és una cosa que dura més de tres anys. No es va establir el 23 d’abril per commemorar el ximple que va matar el darrer drac català acabant així amb la biodiversitat. Imaginem que el drac hagués tingut alguna propietat, contra el càncer anem a suposar. No, es va establir aquest dia perquè és el de la mort de Miguel de Cervantes Saavedra, per ser més precisos el dia després de la mort. Quina manera de fer les coses que tenim els catalans, per celebrar el dia del llibre en comptes d’agafar un autor català, ho fem amb un de castellà -i després diuen que el castellà està perseguit. Us imagineu que a Madrid hi hagués una festa del llibre i la celebressin el 22 de febrer, el dia de la mort de Salvador Espriu, bé, millor dit el 23 de febrer?
Ahir va ser el dia del llibre i no vull opinar sobre aquesta qüestió a la tun-tun sinó que utilitzaré dades del prestigiós Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat de Catalunya. Segons les enquestes realitzades per aquest centre les dones catalanes són les úniques que llegeixen llibres, els homes no llegim mai. En cas que algun català llegeixi és el Mundo Deportivo o l’Sport. Per aquesta raó s’està produint una autèntica revolució en els costums que semblaven més arrelats i tradicionals a Catalunya.
Me n’estic anant, fins ara el dia de Sant Jordi l’home regalava una rosa a una dona, se suposa que a la seva estimada, i la dona regalava un llibre a l’home estimat, se suposa. Ara això està canviant, ja hi ha molts homes que regalen llibres a les dones i dones que regalen roses als homes. Però estem només a mig camí del canvi.
Tornem a veure les dades científiques del CEO. Durant l’any hi ha un 50% d’homes catalans que no compren cap llibre, l’altre 50% sí. D’aquest 50% el 100% el compra el dia de Sant Jordi. Jo em comporto com la mitjana dels catalans, és a dir, és l’únic dia de l’any que compro un llibre, però no per llegir-me’l valga’m Déu, sinó per regalar-lo a una dona, què és exactament el que fan tots els altres homes catalans: regalar-lo, per tenir-lo lluny.
En el futur els homes continuarem regalant llibres a les dones, de fet elles el dia abans ens diran el que hem de comprar, i elles ens regalaran un rosa. De fet, una rosa abans d’obrir-se. Efectivament el símbol del que esteu pensant.

Anuncis

2 responses to “Canvis en la diada de Sant Jordi

  1. Fino como siempre. Yo a nivel puramente testimonial procuro no comprar libros el 23 de abril ni tan siquiera para regalar pese a que en casi todos los sitios te descuentan algo en el precio. Por cierto que la costumbre de regalar flores y libros se está estendiendo cada vez más por acá.

  2. Estic d’acord amb tu, Jordi. (Per cert: tothom es pensa que sóc família teva.) Ara: suposo, també, que és difícil destriar el sexisme pur i dur vist amb ulls del 2009 dels rols sexuals tradicionals, que, en bona part, perviuen. Ara: és clar que molts dels elements d’aquests rols tenen arrels que, des del punt de vist actual, són sexistes. No sé si m’explico. Em preocupa molt més que elles cobrin –i manin– menys que nosaltres que no pas foteses com això de “ciutadans i ciutadanes”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s