Sant Gregori 50 anys

CLAVELL

Quan caminava cap a casa, a aquella hora que segons el Jaume un ja pot entrar a casa amb la cara ben alta –les cinc del matí-, rumiava sobre quina és la relació que establim amb els companys del col·legi. Deia Josep Pla que en la vida hi ha amics, coneguts i saludats.

Podeu pensar que la relació que s’estableix és similar als saludats, ens veiem de lluny i ens saludem. No, crec que la relació és més profunda. Potser som com els coneguts, ens coneixem però ens viem molt de tant en tant. Tampoc. Només ens queden els amics, doncs. Els col·legues de l’aula són com els amics? A primer cop d’ull podeu pensar que no, que d’amics en tenim molt pocs i que no pot ser que els del cole siguin com els amics. Doncs tampoc. La relació que tenim els que vam anar al mateix curs al Sant Gregori és una relació superior a la que tenim amb els amics. Tampoc us ho creieu? Sigueu pacients. De fet a més de les tres categories que deia Pla jo hi afegiria els amors. La relació que establim entre nosaltres, els de Sant Gregori, és com la dels amors? No, és superior. Superior? Estareu pensant. Sí, us ho demostraré. Els amors comencen de veritat a la pubertat, en canvi nosaltres ens coneixem des dels tres anys. A més els amors comencen i s’acaben, i en canvi la relació santgregorial la vam tenir des dels 3 fins als 10, 12 o 14 anys, i allí queda, ningú la canviarà i per molt que us hi vulgueu esforçar és inamovible. Vam tenir aquells col·legues a les classes del carrer de l’Illa i ningú ho podrà canviar, és la força colossal del destí. No podem fer girar el planeta al revés com el superman i fer que a la classe hi vagi gent diferent, fent coses diferents.

Per tant a podríem dir que en la vida hi ha saludats, coneguts, amics, amors i els camarades del Sant Gregori. Què sabrà el Pla si no va anar al Sant Gregori!

El fred de la nit em va portar a més reflexions. Sí, tot i haver passat pel Sant Gregori he sobreviscut i reflexiono, per ser sincers, molt de tant en tant.

Quan et retrobes, d’entrada, costa reconèixer a aquells que fa dècades que no veus. Podeu pensar que en fer-nos vells ens anem deteriorant i ja no ens reconeixem degut a la nostra pròpia i lògica decadència física. No. No és que hàgim canviat molt, no us ho penseu pas, tothom està igual, el problema és que amb l’edat ja no ens recordem de les fesomies. De fet un cop va avançant la nit i el vi, cada vegada se’ns fan més familiars les cares, les formes i el caràcter. Al final arribes a la conclusió que som iguals que quan teníem tres o quatre anys. Ni més ni menys. Afegiria més encara, les nenes cada dia milloren.

Fer-se vell té alguna avantatge: ja ha arribat l’hora de saber qui som. De fet a aquesta edat o bé saps qui ets o ho tens molt pelut. Per aquesta raó, probablement, millorem en les formes de relacionar-nos. La vida sembla a voltes una mena de cursa per allunyar-nos d’allò que som. Precisament. Una cursa esbojarrada on tots correm per allunyar-nos d’aquell nen o nena de tres anys que en realitat som, i ho fem amb molta energia i força, cap a cap lloc. I allò que som, ja ho érem quan ens vam conèixer a la Via Massagué, devia córrer el temible i llunyà any de 1961, aproximadament.

Potser és que a determinada edat desapareixen les preses i als 50 anys, per fi, quan ens trobem tots nosaltres sabem que només som unes nenes i uns nens a qui el temps ha passat com aquell qui no vol la cosa. Ni més ni menys.

O potser no.

Anuncis

One response to “Sant Gregori 50 anys

  1. Jordi,
    jo no hi era en aquest sopar, però m’has fet recordar el sopar que vam fer amb els de la meva classe, de Sant Gregori també, i de cop m’he enyorat! Trobo a faltar els companys de Sant Gregori i estaria bé que algú en muntés un altre. Ara mateix els envio l’enllaç a aquesta entrada als meus germans que sí que van venir al sopar.
    Fins aviat! Mon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s