Els eufemismes són de dretes!

El llenguatge està carregat d’ideologia. Ara està de moda parlar amb eufemismes, és a dir, donar voltes a una idea per no parlar clar. Aquesta no és una acció neutral, és una decisió ideològica.

Quan sents a dir que cal fer “una profunda reforma laboral”, el que en realitat es vol dir és que cal l’acomiadament lliure i gratuït. Quan es diu que cal equilibrar els diferents tipus de contractació, i es diu que no és just que uns contractes tinguin 7 dies per any treballat i d’altres 45, el que s’està dient no és que s’ha d’acabar amb la precarietat i aquest tipus de contractes escombraries sinó que tots siguin precaris.

Quan es diu que cal “assegurar la sostenibilidad del sistema de pensions”, ens estan dient tres coses. La primera, que haurem de treballar fins als 70 anys, la segona, que ens haurem de fer assegurances privades amb els bancs i la tercera, que es vol privatitzar el sistema públic que tan bé funciona. No hi fa res que la major part de persones que han optat per assegurances privades hagin perdut una part molt important del capital.
Quan es diu que cal “mejorar la eficiencia y reducir el coste de los sistemas sanitarios”, el que es vol dir és que cal liquidar la sanitat pública i afavorir la sanitat privada. Es tracta de transportar a Espanya el sistema dels EUA, on 50 milions de persones no tenen assegurança mèdica i fins fa poques setmanes 9 milions de nens tampoc en tenien. I tot això gastant molt més que a Europa.

Quan es diu cal “mejorar la calidad del sistema educativo” el que es diu és que es vol que tota l’educació sigui privada i estigui en mans de l’Església catòlica. Això passa en primer lloc per ensorrar l’ensenyament públic sobre la base de l’ofec econòmic. Un cop hi ha problemes greus llavors es planteja la seva privatització.
Tot plegat es resumeix en un lema: cal reduir els impostos. Aquest lema de l’extremadreta religiosa nord-americana ha fet forat i quasi tothom hi ha caigut de quatre potes. Un cop reduïts els impostos llavors, lògicament, hi ha dificultats de mantenir uns pressupostos equilibrats i és clar, cal retallar despeses. I quan es retallen despeses, el primer que cau són les despeses socials, l’ensenyament, la sanitat, les pensions, l’habitatge públic, etc. I acaben parlant de retalls de l’estat de benestar com a inevitables.
Cal canviar de xip, cal anar, doncs, a l’arrel, calen sindicats forts perquè lluitin contra l’increment desmesurat dels beneficis empresarials que han acabat creant la crisi dels derivats. Cal posar fi a l’atur i la precarietat laboral i cal muntar un estat de benestar molt més potent del que tenim. Hi ha muntanyes de diners pels bancs i no per augmentar les pensions? És això lògic?

 (Per cert les frases entre cometes són del darrer llibre d’Aznar)

One response to “Els eufemismes són de dretes!

  1. Totalment d’acord. I també podríem dir que tiren d’eufemisme, els governants espanyols (aquí sí que de dretes i d’esquerres; els polítics espanyols cada vegada s’assemblen més amb independència de la seva ideologia), quan apel·len a la solidariat (paraula gastada i prostituïda) per fer-nos saber, als catalans, que no pensen transigir a la nostra demanda d’ un finançament just i no espoliador com el que venim pantint des de sempre.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.