Ser d´esquerres o ser de dretes

Hi ha un gran corrent d’opinió a Catalunya que creu que no cal que en política es digui que es fa política d’esquerres, que essent els continguts d’esquerres ja n’hi ha prou. Podeu argüir que les de dretes fan el mateix, fan polítiques de dretes però no ho diuen. Teniu raó, el problema de la dreta és que no ho pot dir perquè aquí hem tingut una dictadura de dretes durant quaranta anys i a més es relaciona dretes amb polítiques d’anorreament de Catalunya.
Però per què s’amaga l’esquerra quan va protagonitzar la resistència de classe i nacional a una dictadura brutal? És un misteri. He estat pensant una mica, si és que això en un home és possible, en aquesta qüestió.
Si a la gent se li diu “augmentarem els impostos per augmentar les pensions, la qualitat de l’ensenyament i les polítiques de salut”, el 90% hi estarà d’acord, menys, és clar, el 5% de rics i un 5% d’estúpids. Ara bé, si diem “augmentarem els impostos directes i disminuirem els indirectes” la major part de gent no ho sabrà diferenciar d'”augmentarem els impostos indirectes i disminuirem els directes”. El mateix passarà si diem “gravarem preferentment les rendes del capital i abaixarem els impostos a les rendes del treball”. No pot ser que aquells que guanyen calés especulant paguin un 18% d’impostos (si no tenen els diners a Suïssa) mentre els mileuristes paguen un 22%
Com pots saber que construir escoles bressol públiques subvencionades és fer polítiques socialdemòcrates i donar 2.500 euros per fill polítiques democratacristianes?
És a dir, si diem que farem polítiques d’esquerres la major part del poble hi estarà d’acord, perquè quan es parla clar la gent ho entén. El problema és que si preguntes “vols que augmentem els impostos?” llavors la resposta és clara.
Hi ha una gran diferència entre fer polítiques de dretes i polítiques d’esquerres. Però és necessari que per poder-ho diferenciar la gent faci dos màsters, un en polítiques fiscals i un altre en diferenciació d’eufemismes? Francament no cal.

Qui diu que no és possible fer polítiques d’esquerres? Fer polítiques d’esquerres vol dir, o hauria de voler dir, governar per la majoria del poble. Però potser que comencem per explicar-ho bé i de forma fàcil.

Anuncis

5 responses to “Ser d´esquerres o ser de dretes

 1. Hola Jordi des de València,

  M’agradat el teu article, i molt més li agradaria al meu pare, que sempre diu el mateix quan surt qualsevol polític d'”esquerres”. Tant difícil es parlar clar? La dreta critica sistemàticament qualsevol cosa, amb la idea de “calumnia que alguna cosa queda”, i front això, que fan els polítics? Si el temps que li donen a qualsevol polític a la televisió es de 10 o 15 segons, perquè no parlen clar?

  Jo vaig estudiar informàtica i ara estic a Educació Social, però si no fora pel meu pare, que ha treballat molts anys com a administratiu i a volgut assabentar-se de com funcionen les coses, no m’assabentaria de res quan surt qualsevol polític a parlar de qüestions econòmiques. I com dius, no es que faça falta traure’s un màster per poder escoltar les noticies, si no tindre una miqueta de valentia per anomenar les coses pel seu nom.

  Un fort abraç.

 2. dons no se igual es que el numero de rics i d’estupids en aquets pais ha crescut molt perque trovo que hi a massa gent que vota a les dretes

 3. o potser tens rao i resulta que les esquerres tenen vergonya de dir i defensar el que signifique ser d’esquerres

 4. Exacte, aquesta poca claretat per mi té una explicació, el discurs de l’esquerra que governa és així de confòs, al principi sembla engrescadora (augmentem impostos dels rics però no s’atreveix dir baixar els impostos a les rendes mitges-baixes), a continuació s’acolloneis amb els poderosos i practica el discurs confòs per poder fer polítiques menys valentes. Aquesta és la meva sensació des de fora i com a votant d’esquerres.

  Una abraçada Jordi

  Sebastià

 5. És difícil ser d’esquerres en aquest món de dretes, en què les multinacionals o dominen tot. És un joc amb cartes marcades. És difícil jugar-hi.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s