Visca el soviet!

Canvien els temps i canvien les percepcions que els ciutadans tenim de les coses. Un professor universitari m’explica la seva sorpresa de l’altre dia quan explicava la caiguda del mur de Berlín de l’any 1989. Resulta que ho estava explicant a unes persones que aquest any encara no havien nascut. Un alumne li va preguntar quina mena d’economia significava això del socialisme real als anomenats països de l’Est. Al professor la pregunta el va agafar de sorpresa i va assajar una resposta de pinzellada grossa. Va dir que era un sistema econòmic on tot el sòl era públic -l’alumne va pensar, que bé, no hi havia especulació del sòl, els pisos devien ser barats-, on tots els bancs eren de l’estat -l’alumne va pensar, és el que jo faria amb els bancs d’avui amb aquests grans beneficis fins i tot en temps de crisi i amb uns executius que després d’endegar a fer punyetes el banc i l’economia del món, cobren uns sous galàctics-, on les empreses són totes públiques i tenen els preus intervinguts i regulats -l’alumne va pensar a mi m’expliquen que la liberalització és la panacea però tenim l’ADSL més cara d’Europa-, on no hi ha atur perquè l’estat assegura un lloc de treball a tothom -aquí l’alumne estava a punt d’explotar d’alegria-.
En fi, el professor va notar que els alumnes de cop havien descobert la solució als problemes actuals, estaven exultants de joia i si a la Universitat Autònoma de Bellaterra hi hagués un local del Partit Soviètic Català s’hi haguessin afiliat en massa i haguessin ocupat el rectorat tot proclamant el Soviet de Bellaterra.
Les esquerres estan en un moment molt delicat, però han d’entendre que o bé proposen un model de societat raonable o no ho farà ningú més. Sembla que el que ens proposa tothom és seguir com si res no hagués passat, és a dir continuar en aquest casino global on tots els actors estan comprats i on no cal fer trampes, el sistema és trampós en si mateix. La mateixa UE declara que hi ha una vintena de bancs que no poden fer fallida. Si no poden fer fallida, per què no hi posen gestors públics? En fi, l’esquerra ha d’esforçar-se a proposar un model de la bona societat, si no ho fa estem en un moment on poden sortir propostes neofeixistes ja que el camp està abonat. Cal en primer lloc dedicar un espai de temps i diners a la reflexió i anàlisi i després cal demostrar caràcter i valentia. Sabíem molt abans de la caiguda del mur que el règim soviètic era brutal, però ara haurem d’acceptar que les idees del socialisme utòpic o comunisme, ni eren utòpiques, ni impossibles. Eren les bones.
Però deixem de parlar de política, avui és dia 25, i parlem de coses serioses: Visca l’Almax!

Anuncis

2 responses to “Visca el soviet!

  1. El problema del comunisme (o un dels principals) va ser Stalin o els stalinistes. N’estaríem lliures d’stalinistes, o sigui de dictadors, criminals (quants en va fer pellingar el georgià?; més que Hitler?; igual o menys?), de buròcrates, de corruptes…? Sí, les idees del comunisme o del socialisme utòpic poden ser bones, però n’estaríem lliures dels criminals?

  2. Jo vaig estar a l’altre banda del mur i el que vaig percebre no ho voldria tenir-ho aquí. Qua hagim après que ni les esquerres ni les dretes (i no m’agraden les etiquetes) tenen la solució, haurem fet un pas endevant. Hem de començar per un mateix. a les hores haurem avençat!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s