Qui defensa la cultura de l´esforç?

Algú de vosaltres sabeu quants diners són 168 milions de dòlars? Molts diners i poca cosa més. I 623 milions de dòlars? Molts, molts diners. Com que no entenc aquestes magnituds, demano ajuda a un amic economista. Resulta que un senyor, avui té tractament de senyor qualsevol persona, fins i tot de les més baixa reputació, Lloyd Blankfein, era el cap de Goldman Sachs i titular de 3,4 milions d’accions que valien 168 milions de dòlars. L’empresa va fer fallida i el Govern dels Estats Units va intervenir i en pocs dies aquelles accions van passar a valdre 623 milions de dòlars. És a dir, aquests senyor tenia inicialment 168 milions de dòlars, o sigui 123 milions d’euros, o sigui 20.465.478.000 pessetes, o sigui 20.000 milions de pessetes. El govern dels EUA els ajuda i passa a tenir 623 milions de dòlars, o sigui 456 milions d’euros, o 75.872.016.000, uns 76.000 milions de pessetes. És a dir, gràcies al Govern i sense fer res aquest individu va guanyar 50.000 milions de pessetes. Ho llegeixo a Plats trencats, de Francesc Sanuy, un exconseller de Jordi Pujol i, per tant, conegut trotskista radical.
Ens diuen que hi ha moltes hipoteques impagades. És veritat, però poc se’ns explica que les hipoteques impagades tenen al darrere un pis, que tard o d’hora sortirà al mercat, per un preu una mica més baix però que existeix. Però hi ha un altre tipus de deute als bancs i caixes del qual es parla poc, el deute promotor, és a dir, dels deutes dels promotors immobiliaris. Al darrere hi ha, només, grans oportunitats de negoci. A Espanya aquest deute, segons Joaquín Estefanía, és de 350.000 milions euros, és a dir, poseu un 5, un 8, un 2, un 3, un 5, un 1 i 8 zeros. Us surt un número increïble, en total 58.235.100.000.000, o sigui 58 bilions de pessetes. És el 30% del PIB espanyol, o el que és el mateix, quasi tot el pressupost general de l’Estat d’uns anys. I després no poden apujar les pensionsÉ
Els de Goldman Sachs són aquests que ara s’ha descobert que feien trampes amb l’anterior govern de Grècia -els d’ara ho han descobert i els fan passar per culpables-, i els segons son els Poceros de Seseña, l’individu que tenia el iot i l’avió més gros que el Bill Gates. És molt demanar que als que demanen crèdits tan impressionants se’ls controli la meitat que els que demanen una hipoteca per un pis? I aquells que van donar el vistiplau a crèdits als Poceros de Seseña que ara haurem de pagar entre tots, sabrem qui son? Tenen alguna responsabilitat? Algú retornarà algun diner? Com sabem que no sabien que no els pagarien? Ets un ingenu, em diu l’amic economista.

Anuncis

One response to “Qui defensa la cultura de l´esforç?

  1. Jordi,

    El que cal per tenir mesura d’aquestes quantitats es traduir-les a coses que podem abastar. Per exemple, una vegada em vaig posar a pensar com visualitzar de forma rapida el que representa el conjunt de la humanitat. Es a dir, com representar de forma intel·ligible la xifra 7.000 milions d’habitants. Llavors, vaig imaginar-me que cada habitant es una moneda d’euro. Si féssim una filera de 7.000 milions de monedes d’euro, començant des de la Plaça Catalunya,,… a on arribaríem? Doncs la resposta es que tindríem una filera de 175000 euros,… es a dir,… una filera de monedes que donaria 4 voltes al planeta. Aquests 350.000 milions d’euros dels que tu parles, si els poséssim en fila de monedes d’1 euro, donarien 220 voltes al planeta terra. Imaginem que de Barcelona a Madrid hi ha 500 kilòmetres de distancia i que l’autopista que lliga aquestes dues ciutats te uns 20 metes d’amplada. Si posem aquesta quantitat d’euros a sobre l’autopista,.. es a dir si cobrissim de monedes d’euro l’autopista de Barcelona a Madrid,… amb 350.000 milions… ens faltaria espai! De fet, podriem cobrir completament amb monedes d’euro 10 autopistes de Barcelona a Madrid o, dit d’una altra forma, tindríem una faixa de monedes d’euro de 200 metres. Et queda ara mes clar?

    ;)

    Txus

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s