Anem endavant?

Llegeixo en un diari de fa deu dies que en una ciutat del cinturó industrial de Barcelona la Policia Nacional ha detingut els amos d’una empresa que explotava 40 treballadors d’Hondures, de Bolívia i de Marroc. Resulta que feien horaris de 10 i 12 hores al dia i com que eren treballadors sense papers treballaven sense contacte laboral. Els pagaven a 3 euros l’hora i a vegades havien de treballar de nit i, a més, no tenien vacances.
Hi ha dues coses que em sorprenen en aquest tipus de notícies. La primera és que resulta que aquest taller treballava per a “prestigiosas marcas de ropa”. Em temo que mai sabrem quines empreses eren. La segona és que a 14 d’ells se’ls ha aplicat la llei d’estrangeria per haver comès una infracció.
Hi ha gent que creu que millor no preocupar-se d’aquestes coses, que són normals i que a “nosaltres” mai ens passarà. Dos greus errors es cometen en aquest tipus d’argumentacions. La primera moral, si hom no se sent violentat amb aquest tipus d’injustícies, és que alguna cosa molt important està fallant en la nostra societat. La segona cosa a tenir en compte és que es comença per aquí i al final tots ens trobarem amb el fet de rediscutir les condicions i drets laborals aconseguits al llarg de segles per la lluita de moltíssima gent. He escoltat frases com “Si volen treballar a aquest preu, per què no ho poden fer?” o “Almenys aquí amb aquest sou miserable viuen”, els més cínics: “És la llei de l’oferta i la demanda”. Penso que encara que sigui només per egoisme -apel·lar a l’egoisme és molt penós- tothom hauria de ser conscient que si tolerem que passin aquestes coses amb els “altres”, d’aquí a pocs dies s’estendran a tots. A més, amb aquest tipus d’actituds s’abonen conflictes entre els sectors locals i forans dels estrats més populars de la nostra societat. Els autòctons veuen que hi ha gent disposada a treballar en condicions infames i sense seguretat social i per tant se senten amenaçats en la seva precària situació. I això és explosiu.
Els que han creat la crisi la volen aprofitar per tornar enrere tots els drets i conquestes socials. De totes formes, hi ha alguna cosa en la condició humana que estremeix. Com poden dormir els que contracten serveis d’aquest tipus d’empreses quan saben que en els preus que paguen alguna il·legalitat hi deu haver? I segon, l’afany de lucre dels amos d’aquest tipus d’empreses passa per sobre de qualsevol valor? No tenen sentiments? No tenen moral? No tenen entranyes?
Em temo que al final aquesta notícia l’únic que provocarà és que 14 humils treballadors els posaran a la presó i/o els expulsaran. I si expulsem els amos sense escrúpols?

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s