Per què ha perdut l´esquerra?

D’entrada cal dir que la dreta -millor dir el centre-dreta, per què quan ens referim a l’esquerra no cal dir centre-esquerra?- ha guanyat amb vots i escons però en realitat no ha guanyat, el que ha passat és que l’esquerra ha abandonat el poder abans de les eleccions, de fet intueixo que tenim una esquerra que en seu DNA hi deu haver una marca així: O. Sí, O d’oposició.
Aquestes han estat unes eleccions molt estranyes. Per una banda unes esquerres amb ànsies de tornar al que creu que és seu estat natural i per altra un seguit de circumstàncies que han fet inevitable el triomf de CiU.


Abans de res analitzem però què ha fet CiU durant aquests set anys. Pràcticament res i quan ho ha fet o s’ha equivocat o ho ha fet malament. S’ha equivocat posant com a model econòmic el model irlandès. Sense impostos i a canvi sense serveis públics. Mas va tenir fins a aquesta campanya un assessor que es deia Sala Martin que predicava que menys govern i deixar que el mercat s’autoregulés. I ho va fer malament quan va negociar amb Zapatero una fosca rebaixa de l’Estatut a canvi d’accedir al poder. No semblen unes propostes i accions polítiques gaire brillants. Mas ha guanyat perquè ha sabut mantenir-se al capdavant de CiU durant set anys. Ara bé la seva gran proposta política, el concert econòmic, no sembla racionalment una proposta sensata. Si el Constitucional considera que un Estatut, retalladíssim és anticonstitucional, ara dirà que el Concert econòmic sí és constitucional? Potser estic equivocat, és el més probable, però ho trobo tot plegat molt misteriós.
Anem a les raons de la derrota de l’esquerra. És que l’esquerra ho ha fet malament? D’entrada cal dir que es va trobar fa set anys un país molt endeutat i amb uns serveis públics infradotats a punt d’explotar. Van aconseguir millorar la hisenda catalana de forma molt notable i enfortir tots els puntals de l’estat de benestar: salut, educació, serveis socials, dependència i habitatge. A més s’ha fet com mai en temes com medi ambient, memòria històrica, etc. Cal adonar-se que en cap d’aquests temes hi ha hagut un gran error que hom pugui recordar.
Des del punt de vista nacional el govern d’esquerres es va plantejar un repte de dimensions històriques, poder discutir en democràcia un Estatut, recordem que l’anterior es va fer en unes condicions de llibertat vigilada -abans del 23F-. Sóc dels que pensa que si l’estatut que va sortir del Parlament de Catalunya s’hagués aprovat a Madrid sencer, no discutiríem fins a una nova generació d’aquí a 30 anys sobre temes d’encaix amb Espanya.
Tot i les evidents rebaixes és evident que el govern d’esquerres, primer amb en Pasqual Maragall i després amb un president nascut a Andalusia va anar més enllà nacionalment de com s’havia fet mai. A més cal dir que la insubordinació del socialista José Montilla en voler reeditar un govern amb la formació independentista ERC, té dimensions històriques que el temps posarà en valor. Alhora que una formació independentista governi durant set anys també té dimensions històriques, situa l’independentisme en la seva majoria d’edat, alhora que ha dotat ERC -després de setanta anys- de cultura de govern, l’ha apropat a moltes realitats que desconeixien i han enriquit les seves propostes, des d’un programa monotemàtic a una gran varietat cromàtica. Si un dia Catalunya es declara independent, tenim la garantia que hi haurà quadres que seran capaços de dirigir un país.
Iniciativa ha pagat l’incomprensible tria d’Interior com a àrea de govern que l’ha portat pel camí de l’amargura i que l’hi ha dificultat la pròpia campanya electoral. Sempre és més fàcil dir que has fet 30 escoles que no pas que la delinqüència ha baixat, una dada que mai ningú es creu encara que sigui veritat. Però ho ha fet bé en habitatge, medi ambient i memòria històrica.
Si tot ho han fet bé, pots estar pensant, com és que han estat escombrats? La resposta no és fàcil, però apunto tres raons, qui ha de llançar els missatges, qui transmet els missatges i què esperen sentir els electors. En aquests tres elements s’ha actuat catastròficament.

Anuncis

3 responses to “Per què ha perdut l´esquerra?

  1. Estic d’acord, Jordi, però, aleshores, ¿perquè hem perdut?
    Començo a pensar que el nostre regne no és d’eixe món!!

  2. …i per què el PSC ha fet “coses de dretes”, no?
    … i per què el PSOE, i Zapatero, volia la victòria de Mas
    … i per què el govern d’Espanya esta fent el que la dreta econòmica li diu que faça.

  3. jo crec que l’artur está acollonit, no volia tanta majoria, per que no necessita eals demés per governar i els demés poden dir-li que s’ho faci sol, i és eveident que no se’n sortirá.Per que la crisi econòmica, gran cavall de batalla electiral, no podrá resoldre-la ell, i per tant totes les crítiques que ha fet durant temps d’oposició se li tornen en contra.I com aixó va per llarg, si d’aqui 4 anys no guanya, la seva carrera política s’ha acabat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s