Hi ha més renovables que nuclears!

 Aquests dies es diu que a Catalunya tenim el 50% d’energia que ve de les nuclears. És una dada ideologitzada. Forma part dels grans èxits de l’estratègia comunicativa del lobby de les companyies elèctriques. En realitat, al mercat espanyol l’energia nuclear representa només el 20%, molt per sota de les renovables, que són un 35%. Aquesta és una dada molt poc divulgada. D’on surt aquest 50%? Doncs que a Catalunya es concentra un percentatge molt alt de l’energia nuclear espanyola. Què ho fa que els catalans només sobresortim en coses que ningú no vol?
Si preguntem a la gent si poden prescindir del 50% de l’energia elèctrica ens dirà que no i acceptarà l’energia nuclear. En canvi, si li preguntem si podria prescindir del 20% de l’energia que consumeix, potser ens diu que sí. De fet, només canviant les bombetes, fem un estalvi en llum a les cases molt superior al 20%. El mateix passa amb les neveres i rentadores de fa 20 anys, etc… Si preguntem a la gent quin percentatge d’energia renovable hi ha a Espanya, ningú ens dirà més del 10%. Tothom pensa en tres plaques solars mig instal·lades. Ningú pensa què les renovables són quasi el doble que la nuclear. Si, a més, els polítics s’atrevissin a fer front a les companyies elèctriques, aquest percentatge podria superar-se molt aviat, per exemple obligant a facturar la diferència entre l’energia consumida i la generada per panells fotovoltaics. Ara les elèctriques obliguen a donar-te d’alta d’empresa productora d’energia elèctrica si vols tenir panells fotovoltaics endollats a la xarxa.
Sobre les nuclears s’han dit, es diuen i es diran moltes coses. A mi em sembla que cal estar-hi en contra per tres raons fonamentals. La primera, si peta una de les centrals nuclears catalanes els Països Catalans desapareixen. El que no va poder fer ni Felip V, ni Francisco Franco ho haurà fet pòstumament Duran Farell. El mateix que deia que ens podríem convertir en exportadors de plutoni. Quin visionari!
La segona és que hi ha perill que els nens pateixin en un moment o altre de la seva vida càncers. Creieu sincerament que aquest és el llegat que hem de deixar als nostres descendents? Quina indecència! Quin cinisme!
A més, ara com ara d’energia ens en sobra i l’exportem a diversos països, aquesta és la raó de fer la MAT. Una línia d’alta tensió que trinxarà tot el que trobi, això sí, si ha de passar per Collserola ho farà sota terra, costi el que costi.
I que consti que no he parlat res de res sobre les centrals de Fukushima, que són com diversos Txernòbils en càmera lenta.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s