Els mercats maten les caixes

Tinc un amic, el Miquel, que em recrimina que sigui tan dur en els meus articles amb els banquers, especialment amb el dirigents d’algunes caixes. Com sempre que em fan una autocrítica -vell costum après en la militància comunista- faig veure que hi pensaré. L’intent és fer com els secretaris generals que jo vaig conèixer -en aquells temps no hi havia ni coordinadors generals, ni primers secretaris- que quan feien el resum repetien el que havien dit en iniciar la reunió, encara que aquesta hagués durat set hores.

Deixo passar uns dies i he de dir que quan parlo de banquers no penso en les caixes. Però per què estan punt de desaparèixer les caixes? La raó fonamental és que els mercats -eufemisme per referir-se als malparits que dominen les grans empreses financeres del món- consideren intolerable que existeixin les caixes. En primer lloc perquè unes entitats rares els prenen un tros important de mercat a Espanya. En segon lloc perquè aquestes caixes són empreses sense afany de lucre i pot ser un mal exemple demostrar a la ciutadania que es pot gestionar l’economia sense necessitat de tenir com a incentiu l’afany de lucre i la cobdícia, que hi ha d’altres valors com la responsabilitat social la vocació comunitària.

En què s’han equivocat els dirigents de les caixes? En gestionar malament? No, la major part d’empreses financeres del món que han fet fallida són amb afany de lucre. A més, encara que les haguessin gestionat millor que els bancs haurien acabat amb elles igualment. Fa molt temps que hi van darrere. Els dirigents de les caixes es van equivocar volent fer veure que eren com els bancs. Fins i tot parlaven el mateix llenguatge. Els dirigents de les caixes s’havien d’haver aliat amb les sindicats de classe i havien d’haver finançat els partits d’esquerres per tal que incloguessin en els seus programes electorals el blindatge de les caixes.

En fi, els dirigents de les caixes de fa temps s’havien d’haver fet comunistes radicals. Que us sembla una exageració? No.

Aquests dies he pogut llegir papers d’economistes francesos crítics amb el capital financer, per ells l’alternativa als grans bancs són entitats financeres sense afany de lucre, no pertanyents a l’estat sinó a la comunitat amb representants del territori on actuen els seus consell d’administració. Els antisistema han inventat les caixes!

O dit d’altra manera: Wall Street no sap diferenciar entre un antisistema i el president d’Unnim, per exemple

Anuncis

One response to “Els mercats maten les caixes

  1. Retroenllaç: Posts d’avui: 03/07/2011 | Els blogs d'xcat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s