Tanquem la universitat!

Azar Nafisi ens deia fa uns dies a Barcelona que el primer que van fer els aiatol·làs a l’Iran va ser assetjar la universitat fins que van aconseguir eliminar les facultats d’humanitats. Aquí un conseller de la Generalitat va dir que qui vulgui estudiar llatí que s’ho pagui. Sentim a parlar cada dia d’acomiadaments massius a les universitats catalanes. També es parla que cal augmentar el cost de les matrícules i fer una política de beques ja que si no el sistema és injust. La gent desinformada que ho diu no comet altre delicte que repetir les ximpleries que diuen els que manen sense posar-s’hi a pensar una mica. L’exemple més clar de repeticions sense pensar són els que diuen que els mercats proposen alguna cosa racional. La gent informada que ho diu sap que menteix clamorosament. Francament, n’estic fart. Algú creu sincerament que amb les retallades, ara de sobte, es posarà una milionada sobre la taula per tal que els fills i filles de les classes populars tinguin un millor accés a la universitat?

El que ens diu la història és que cada vegada que algú sembla preocupar-se per l’accés universitari de les classes populars, en realitat el que ens proposa són uns augments al·lucinants de matrícules amb el que cada dia és més difícil que els millors arribin a la universitat. Quan sento parlar d’excel·lència universitària em poso la mà a la cartera. De fet els que parlen en aquests termes el que pretenen és una universitat mediocre a la qual només puguin arribar els nois i noies pallussos fils de rics. I on les ments privilegiades hauran de conformar-se a anar a una Formació Professional convertida al nostre país en un mite dels temps passats que mai van existir. Això sí, els gamarussos fills dels rics podran passejar-se per la universitat anys i anys. De fet com el Bush fill, o el fill de Gaddafi, Saif, que va estudiar a la London School of Economics. Casualment Saif Gaddafi es va doctorar copiant la tesi doctoral, això sí, fent una donació d’un milió i mig de lliures esterlines.

Potser al final aquesta catèrvola de neoliberals ens deixaran una petita universitat a Cervera -com la de l’any 1718-, i totes les altres tancaran per manca de diners. Això sí, la gran diferencia entre el 2012 i el 1714 és que llavors tothom va entendre que era el resultat lògic d’una derrota militar i la consegüent humiliació cultural. Ara no, ara ningú protesta i el més fotut de tot és que no ens cal un rei borbó, ens ho fem nosaltres mateixos. Almenys abans podíem posar el retrat del rei a l’inrevés. Un cop tancada la universitat ja podran dir sense embuts que ens retallen la universitat pel nostre propi bé i ens ho creurem. Aquesta és la nació que volem? Fa por.

 
Anuncis

2 responses to “Tanquem la universitat!

  1. Retroenllaç: Tanquem la universitat! |xcat.cat

  2. El quid de la qüestió és que hi ha massa universitaris i ara en aquests moments s’està potenciant que els de la professional, que tenen un nivell però no sé quin, puguin fer una carrera. S’han fet canvis en el món de la universitat i amb tanta gent ara pretenen que la gent o si dediqui oho deixi. Crec que és un tema de qui és més llest.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s