Als joves els torna a preocupar la política?

Quan l’any 1999 vam fer l’estudi “Joves i participació a Catalunya” per a la Generalitat de Catalunya, vam encetar un debat fins aquell moment inexistent. Plantejàvem l’evidència que els joves no participaven en el sistema democràtic com els adults. Va ser un escàndol!
Es partia d’una premissa lògica, els adults espanyols no participaven gaire en els afers col·lectius, no és estrany atenent al fet que eren persones socialitzades en una dictadura. S’esperava, però, que els joves educats en democràcia participarien en els estàndards europeus. I l’any 1999 vam dir que no era així en un voluminós estudi ple de dades i vam analitzar la participació des de tots els angles possibles. S’observava que els joves participaven menys que la generació anterior i molt menys que els seus col·legues europeus.
La conclusió que plantejàvem era que uns joves foragitats del mercat laboral, amb atur i precarietat com en cap país europeu, i una política d’habitatge amb mil plans anunciats però amb un parc d’habitatge social català del l’1%, allunyaven els joves de la política. Si la política no tracta dels meus problemes, llavors no en faig cap cas. Una actitud raonable però suïcida. La conseqüència és que la classe política no s’ha preocupat per als joves ja que no voten.
De seguida es va voler contestar l’estudi amb afirmacions a l’estil de: “No participen de la manera tradicional però ho fan d’altres noves formes”, això sí, sempre amb la paraula “nova” al davant. Mai hem sabut quines eren.
Ara s’ha fet l'”Enquesta sobre participació i política a Catalunya 2011″, realitzat pel CEO i l’Observatori català de la joventut, el centre de recerca amb més prestigi i trajectòria sobre la joventut. La realitat és que els joves participen menys en partits i sindicats, i estan molt menys associats. Potser la novetat més gran és que els joves se senten més interessats per la política, 5,70 per només el 5,55 dels adults. Potser amb la crisi s’han adonat que o ells s’interessen per la política o la política passa d’ells. Es una novetat positiva que les noies, al contrari que les seves mares, s’interessen igual que els nois i a més participen més en entitats que ells, son més emprenedores. Però que ningú vulgui plantejar falses dreceres, o es participa en política activament o amb invents del TBO no es va enlloc, no es canvien polítiques, no es canvien actituds, no hi ha transformació social. I per a això es necessiten partits d’esquerres, sindicats de classe (sí, de classe treballadora, o algun il·lús es pensa que les classes desapareixen?) i participació electoral. Els partits han de canviar i els joves també. Com va dir Gramsci i ens recordava el cartell de Barnasants: Les idees no viuen sense organització.

Anuncis

One response to “Als joves els torna a preocupar la política?

  1. Retroenllaç: Als joves els torna a preocupar la política? |xcat.cat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s