Ajuntaments endeutats?

Molt s’ha parlat sobre l’endeutament municipal, que si han gastat més del compte, que si han fet obres innecessàries, que si no sabem gestionar, que si patatim que si patatam. Potser la frase que ha fet més fortuna és que els ajuntaments han viscut del totxo, típica frase que tothom repeteix i ningú sap què vol dir i que amaga una altra gran veritat, com veurem després.
Anem a comptar tot el que els ajuntaments han gastat de més. El deute públic espanyol significa el 65% en referència al PIB segons el Banc d’Espanya. D’aquest 65%, quant signifiquen els 10.000 ajuntaments d’Espanya? Tres punts percentuals! Si traiem l’Ajuntament de Madrid, aquest sí amb un deute descomunal, només representen 2% del PIB. No sembla, doncs, que els problemes de la crisi vinguin per la despesa municipal. Bankia té un forat que probablement és del 20% del PIB.
El forat econòmic es deu al deute promotor, creat per personatges com Fernando Martín. Martinsa-Fadesa va perdre 500 milions d’euros -83.000 milions de pessetes- l’any 2011 -705 milions d’euros l’any 2010- i el seu president Fernando Martín s’ha apujat el sou un 23% per cobrar 2,658 milions d’euros, és a dir, 441 milions de pessetes! Així, podem veure que posar el focus sobre els ajuntaments no és una cosa aleatòria, sinó una cortina de fum per amagar el que és evident.
Als ajuntaments que no han comès barbaritats -la immensa majoria- ara se’ls comença a criticar dient que han fet massa escoles bressol o massa biblioteques. Si en temps de bonança no es construeixen escoles bressol i biblioteques, quan es faran?
El primer pas és desprestigiar els ajuntaments. El segon és deixar-los sense ni un duro per fer realitat una profecia autoacomplerta. El tercer és obligar-los a posar preus, impostos, quotes i contribucions al cost real del servei. El quart serà privatitzar fins a l’últim servei públic. I el cinquè deixar de fer serveis a aquells que no s’ho poden pagar. No ens enganyem, bombardejar els ajuntaments no és altra cosa que voler acabar amb l’Estat de benestar, privatitzant-ho tot fins a l’infinit.
Els ajuntaments signifiquen la primera línia de la frontera social, són l’avantguarda de la idea de comunitat, de voluntat d’actuació col·lectiva, si ens carreguem els ajuntaments i fem com a Nova Orleans després de l’huracà, l’únic que ens quedarà serà emigrar. No hi haurà espai per als pobres, obrers i classes mitjanes, però alerta, serà un calvari per als rics. Qui avisa no és traïdor. El Felip Puig mai no tindrà prou porres per contenir la torrentada de la història.

Anuncis

4 responses to “Ajuntaments endeutats?

 1. Retroenllaç: Jordi Serrano: Ajuntaments endeutats? | L'Hora

 2. Retroenllaç: Jordi Serrano: Ajuntaments endeutats? | xcat.catxcat.cat

 3. Joan Comasòlivas

  Clar i català

 4. Josep Ma Matencio

  Com es habitual, un article clar i contundent. Sempre amb alguna dada de referencia que permet contextualitzar.

  Estic d’acord en el fons, tot i que penso que cal avançar en una reducció del numero d’ajuntaments (amb “fusions” voluntàries), simplificar els nivells d’administracions catalanes, i promoure noves formes de col·laboració institucional entre els ajuntaemnts per gestionar serveis públics.

  Josep Ma Matencio / Sabadell

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s