Esplais i agrupaments

Un dels moviments més persistents i propis de Catalunya són els esplais. L’esplai, encara que moltes vegades se l’ha volgut oposar a l’escoltisme, és en realitat l’expressió de l’escoltisme popular. Quan Baden Powell es va inventar la idea de relacionar l’educació del temps lliure amb la natura va semblar una idea revolucionària. A Catalunya aquesta idea la introdueix uns anys abans Odón de Buen. Però qui era Odón de Buen? Va ser catedràtic d’Història Natural de la Universitat de Barcelona i ni més ni menys que l’introductor del darwinisme a Espanya. La jerarquia catòlica va voler expulsar-lo de la Universitat i el seu llibre Geologia va ser inclòs a l’Índex de llibres prohibits. Va ser el primer professor universitari que va portar els seus alumnes d’excursió a Gavà, Castelldefels, el Papiol, Montserrat, Blanes, Delta de l’Ebre, Olot, Montseny, Sant Llorenç, etc. Per què aquelles coses avançades que es fan a Catalunya no les sabem? Normalment perquè aquelles persones que les protagonitzaven eren republicans descreguts i d’esquerres. Odón de Buen va ser, doncs, metafòricament, el primer monitor d’esplai.
Aquests dies els esplais i agrupaments estan preparant les seves activitats d’estiu, casals, colònies, campaments i rutes. Els monitors i els caps fan una tasca extraordinària, transmeten una cosa sensacional: l’altruisme. Els moviments de lleure sí que eduquen en valors humanistes en un moment en què tothom ho diu i ningú sap què vol dir. Eduquen nens criats entre cotó fluix -altres amb greus problemes socials- i els donen autonomia personal, però també la més important: autonomia moral. Les activitats d’estiu eduquen en l’austeritat de veritat, la que ens explicava Enrico Berlinguer, el gran líder del Partit Comunista Italià.
Però no sé per què tot aquest món té mala fama, mala premsa. Fins i tot se’ls critica de kumbaiàs com una cosa negativa. Si ho analitzes veus que moltes de les cançons són en realitat himnes revolucionaris. Pots trobar la Cançó de Rosa Parks, “vine cap al davant de l’autobús. Tu em trobaràs allà”, refrida a la primera dona negra que es va asseure davant de l’autobús i va iniciar la lluita pels drets civils als EUA, o la Vall del riu vermell, una cançó tradicional folk probablement canadenca, versionada per Woody Guthrie i Bill Haley & His Comets. La cançó també va ser cantada en una versió pel mític Batalló Lincoln, pertanyent a les Brigades Internacionals. O fins i tot el Joan Petit com balla respon a les tortures sofertes per un pagès occità a la revolta antifiscal contra el rei Lluís XIV anomenada dels Crocants. Altres l’atribueixen a la resistència contra al tractat dels Pirineus. Per què, doncs, tenen mala fama? Precisament perquè eduquen en valors contraris a l’afany de lucre i canten cançons revolucionàries. Cada dia que passa més falta fan.

Anuncis

4 responses to “Esplais i agrupaments

 1. Com escolta-ho en el vent (Bob Dylan), la Casa del sol naixent, o les mil i una cançons de Llach, Esquirols, etc. que hem tramès gràcies a quatre acorda de guitarra i que avui, quan les tornes a escoltar, veus que són tant o més vigents que mai.
  Escoles de responsabilitat i de lideratge, això sí, amb sensibilitat d’esquerres, i sovint laïcitzant.

 2. Benvilgut Jordi,
  primer de tot, felicitats per l’article…particularment per definir ‘Esplai’ com a ‘escoltisme popular’ (fantàstic!).

  D’altra banda, m’agradaria poder contactar amb tu (via mail) per exposar-te breument la meva tasca de formació els darrers 4 anys a Minyons Escoltes, sobre ‘Escoltisme i Sostenibilitat’. He estat al cau 15 anys (9 de cap) i sóc Arquitecte tècnic, Màster en Sostenibilitat per la UPC. Penso que pot ser del teu interès el material de formació que he desenvolupat els darrers any en relació al que en l’article comentes sobre l’aprenentatge de l’austeritat i l’altruisme.

  En tot cas, moltes gràcies per l’article

  Cordialment,

  Galdric

 3. Retroenllaç: » A voltes amb l’esplai, a voltes amb el voluntariat Trialesplai

 4. Retroenllaç: A voltes amb l’esplai, a voltes amb el voluntariat | Som esplai

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s