Un pacte entre federals i independentistes

Després de pensar-ho molt no vaig anar a la manifestació, però hi podia haver anat. De fet aquests dies m’he trobat molta gent que està dubtant, tant dels que hi van anar, com dels que no hi van anar.
Ahir vaig veure un míting a París del 1971, on Santiago Carrillo acabava la seva intervenció amb un Viva España! Gora Euskadi askatuta! Visca Catalunya Lliure! Quins temps! Durant uns quants anys a molta gent ens va semblar que l’ideal d’una Catalunya lliure en el marc d’una altra Espanya era possible. Tan utòpic era això com veure caure el franquisme, tenir llibertat d’expressió, que tornés Tarradellas, l’escola catalana, que s’acabessin les tortures sistemàtiques a les comissaries, etc. Per cert, Carrillo fou un dels poquíssims personatges polítics espanyols que sempre va defensar Catalunya. Va estar present a la presentació de l’Estatut a l’Ateneo de Madrid l’any 2005.
Des de fa almenys dos anys la via federalista es troba en un atzucac. Els federals hem d’acceptar la derrota amb esportivitat. Ara bé, els que venim de la tradició del PSUC i l’Assemblea de Catalunya, és a dir, dels federalistes que volíem el dret a decidir, abans en dèiem dret a l’autodeterminació de Catalunya, estem orfes de representació i projecte. Els que volem un estat català dins d’una Espanya federal encara avui segons el CEO som el 30%. Potser ja ha passat el temps d’aquesta tercera opció? No ho sé. Però el que sí sé és que no seré mai un unionista, és a dir, si m’he de definir entre els indepes i els espanyolistes del PP, de part del PSOE, de Ciutadans i de l’extrema dreta espanyola, no tindré cap dubte a triar.
Pi i Margall, el pare del federalisme, va proposar diverses vegades un pacte entre republicans i catalanistes, ara diríem entre federals i independentistes. L’independentisme no pot marginar els federals si vol construir un Estat. Han de proposar un acord.
Ara ha sortit molts demòcrates dient que abans és la Constitució espanyola que consultar el poble, un argument increïble. És a dir, valen els drets històrics d’unes generacions que van poder votar el 1977. Cal recordar que van votar amenaçades per intents colpistes reals, com es va demostrar l’any 1981. També es diu que la consulta s’hauria de fer a tot l’Estat. Imaginem que un divorci es dirimís votant. Imaginem que qui es vol separar és la dona i que té una família molt reduïda. Estaria sempre lligada. Hi ha gent que es dribla a si mateixa i espera que l’aplaudeixin. Però el realment important és que si fossis el marit, voldries viure amb una dona que no et vol?
Els republicans federals si ens obliguen a triar entre la Constitució espanyola i la llibertat, segur que no dubtarem.

Anuncis

7 responses to “Un pacte entre federals i independentistes

 1. ¿Quan s’ha preparat al poble, els ciutadans de l’estat espanyol inslosos els catalans, per assolir, un dia, l’estat federal? Quina pedagogia s’ha fet des de les escoles, dels mitjans informatius, del federalisme? És més, ¿quina pedagogia política en general, quina formació política, s’ha dut a terme a les escoles durant aquests 35 anys? El resultat és que en general som tots uns ignorants pel que fa a temes polítics. Ara, la instrucció i la cultura ja sabem que no beneficia el poder. Com menys se’n doni al poble millor. Un poble ignorant és més fàcilment manipulable.

 2. Durant aquests 35 anys, ¿com s’ha explicat la història d’Espanya a les escoles de l’estat espanyol? ¿Com s’ha explicat la diversitat nacional, cultural i lingüística del mateix estat a les escoles espanyoles? De fet, ¿s’ha explicat? I doncs, com volem rectificar en mesos o pocs anys el que no s’ha construït durant gairebé quatre dècades? Ara ja és impossible. Els tòpics i la malfiança, coseqüència de la ignorància i la mala fe, senyoregen de dalt a baix. Des de la intel·lectualitat fins al poble ras, passant pels mitjans d’informació. Està tot enverinat. I qui ho ha covat és el Pp (l’Espanya fosca de sempre) amb l’ajuda dels mitjans i la miopia (si no també nacionalisme) de l’esquerra espanyola. l’Estat espanyol no és el meu estat, a mi no em defensa, m’hi va en contra.

 3. Durant els 35 anys de democràcia (posem només aquest període) Madrid (l’aparell polític, burocràtic, econòmic, miediàtic i intel·lectual de l’estat) ha vist la diversitat cultural i lingüística d’ Espanya com una nosa, una anomalia a corregir i no com un benefici. Ara què volem, els catalans? Un miracle tot d’una? Volem que apostin per una entesa, pel federalisme, quan no hi han cregut mai? Si de 300 anys ençà ens han recordat, cada dia, que per dret de conquesta tenien el dret d’imposar-nos la seva llei !

 4. Una “aporia” no se soluciona, per això és un atzucac. I si una part reclama la llibertat l’haurà d’aconseguir prenent un nou camí, malgrat l’altra part.

 5. Home, es pot ser independentista, però una mica de sisplau:
  “Durant els 35 anys de democràcia, Barcelona (l’aparell polític, burocràtic, econòmic, mediàtic i inte.lectual de la godó-vergència) ha vist els lligams culturals i lingüistics del'”estat espanyol” com una nosa, una anomalia a corregir i no com un benefici”.
  La cosa és dificil, però ni tots els catalans pixem colònia, ni tots els espanyols tenen banyes i cua.
  Amb les caricatures hi ha molts catalans, que tenim família a Espanya i que no ens fa res dir que som espanyols a França, a Noruega o a la Xina, que ens dol una mica.
  Clar que s’ha covat, però sobretot per uns nacionalismes de dretes que volen això: sentiments vs. racionalitat.

 6. “Hi ha gent que es dribla a si mateixa i espera que l’aplaudeixin”
  De vegades et surt una vena genial !!

 7. Totalment d’acord amb l’article, jo que ving de la mateixa tradició i pot-ser soc mes agoserat aniria un pas mes enlla, construim catalunya dintre d’una espanya federal com a primer pas cap una Europa federal. Mentre tant no ens deixem enlluernar per aquells que avui treuen la bandera i d’aqui dos dies la tornaran a arreconar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s