Tothom espia tothom

P1050792

Els darrers dies estem assistint a un espectacle increïble. Ni el guionista més agosarat i inconscient hauria estat capaç de dibuixar una societat més esbojarrada, més amoral, més mancada de valors.
Sembla que no hi ha ni una petita parcel·la de la nostra vida social que s’escapi de l’espionatge. N’hi ha a la vida empresarial, patronal, industrial i comercial, a la vida política, a les institucions i als partits, al futbol i en fi en la vida privada de tots els catalans. Avui si no ets espiat és que no ets ningú. Una de les coses més inquietants és que no només un partit intenta espiar el que fan els altres, sinó que a més algun partit sembla que el que feia era espiar els seus membres. El mateix en el futbol, on s’espiava els propis treballadors i els propis companys de junta.
De fet, Catalunya comença a semblar la República Democràtica Alemanya, que en realitat era la no democràtica -això dels eufemismes ve de lluny- amb l’Stasi, la policia política comunista, on fins i tot eren les parelles les que feien els informes dels seus companys. Alguns se’n van adonar un cop caigut el mur el 1989, després de desenes d’anys de convivència. Uns es van divorciar, altres no. La condició humana és inescrutable.
Ara bé, per què aquesta dèria d’espiar? Espiar no és un mecanisme per defensar unes idees, bàsicament aquest fet es deu a una patologia. Quan hom no té ideologia sinó només ànsia de poder, al preu que sigui, llavors fa tot el que està a les seves mans, legal o il·legalment, per conservar-lo. Dic que és gent sense ideologia, perquè si en tingués alguna aplicaria un tipus de codi ètic, i entre ells hi haurà, segur, no espiar la vida de la gent, siguin teus o dels altres.
La idea de llibertat i democràcia està renyida amb trencar les regles de joc de l’humanisme. I això hauria de ser vàlid per a un catòlic, un lliurepensador, un socialista o un democratacristià.
Ja ho escrivia Elias Canetti a Masa y poder: el poder ?s’acon?segueix i es manté quan hom està disposat a tot fins i tot a acabar amb els teus, de fet assegura que la sensació màxima de poder no és matar els altres sinó matar els teus.
Pregunto a un amic francès que viu a Catalunya des de fa molt temps si hi ha diferències entre França i Catalunya i si això es deu al mètode o a la cultura. Em diu que es deu al mètode. Cal que els càrrecs no durin més de dos mandats a tot arreu, calen llistes obertes, però una mica d’esperit republicà ajuda, segur. Això els fa tenir una mica més de vergonya, no gaire més, però.
Hi ha gent que diu que tot plegat es deu a les clavegueres de l’Estat, que reaccionen contra la idea del dret a decidir. Segur. Però o netegem la casa o un estat català independent pot ser irrespirable.

Anuncis

2 responses to “Tothom espia tothom

  1. Molt encertat el teu article. Cal pensar què camí estem prenent en aquesta societat tan oberta on cada vegada es ractica més el “tot s’hi val” per tal d’aconseguir alló que et proposes, sense mirar si fas mal o no. ¿Volem construir una societat cada vegada més democràtica a base de crear una desconfiança dels uns ver els altres? No anem bé. Es poden pagar amb diners públics una investigació sobre la producció d’avellanes i posem en perill el funcionament dels menjadors escolar per impagament de beques. Viure per veure.

  2. A mi l’esperit republicà dels francesos… En nom de la “Republique” s’han fet autèntiques barbaritats. Tal com diu l’escriptor nord-català J.D. Bezsonoff: “França és un gran cementiri de llengües” Se les van carregar totes (llevat del francès, està clar) els mestres francesos molt republicans, sobretot després de la segona guerra mundial. I no parlem dels interessos colonials francesos a l’Àfrica. Els francesos han eespiat el que no està escrit.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s