Per una aliança de federalistes i independentistes

cami

Els federalistes de veritat som aquells que sempre hem estat d’acord amb el punt quart de l’Assemblea de Catalunya: el dret a l’autodeterminació. Han passat 40 anys i encara no hem pogut fer un referèndum. Però és més, els federalistes de veritat mai hem tingut una proposta política vertaderament federal. El federalisme hauria d’haver proposat un estat català. Si ho hagués fet, almenys tindríem un esborrany de constitució de Catalunya. Tot seria més clar, els federalistes ens sentiríem còmodes i a més podríem discutir amb els independentistes les petites diferències entre uns i altres. Però no és així, els federalistes estem deprimits al veure que fins i tot la paraula federal en comptes de llegir-se com el que és, el símbol de les esquerres catalanes almenys des de Ramon Xauradó, està essent sinònim d’això tan patètic que és l’Estat de les autonomies.
Ningú té interès a plantejar una tercera opció al referèndum. L’opció “un estat federat a Espanya” era segons el CEO del 36%, ara un 28%. Aquest 30% de catalans que volíem un estat català federat no tenim qui ens representi i ningú qui formuli una proposta. Cal reconèixer que les persones que responen així a les enquestes es pot suposar que en general tenen força cultura política. Feta doncs aquesta autocrítica de qui es veu abocat a votar si a la independència. Qui pot votar No junt amb Falange, PP o Ciutadans?

Ara bé, crec que bona part del moviment independentista no és conscient que per aconseguit la majoria en un referèndum cal que es guanyin els federalistes desubicats en comptes de fustigar-los. En general van de sobrats, donen per descomptat que tothom ha de pensar com ells. Si no penses com ells ets ruc. Crec que bona part dels independentistes viuen en una bombolla autoreferencial que els perjudica a l’hora de fer una bona diagnosi de quina és la situació en què es troba el país.
Els indepes, si volen guanyar, han de fer proselitisme i apropar-se els federals, on si ho fan bé tindran un sòlid sector polític al costat. Cal que siguin conscients que l’independentisme de butxaca tan bon punt vagin mal dades, quan vegin que potser la independència els surt cara, desapareixeran. Això ja va passar, quan s’havia d’optar entre Catalunya i el feixisme. Bona part de la Lliga va optar per col·laborar a anorrear la seva pròpia nació. Mentre, és probable que molts federals aguantin l’embranzida del govern de Madrid i tots els seus poders fàctics. Francesc Macià va encarregar una constitució per a Catalunya al federalista Josep Conangla, que va fer el que coneixem com La Constitució de l’Havana. Avui algú hauria de començar a escriure la constitució d’un estat català, federat a Espanya a Europa a o cap dels dos. Avui Europa tampoc no és garantia de res de bo.

Anuncis

6 responses to “Per una aliança de federalistes i independentistes

 1. Independentistes, els de la Lliga?

  • Jordi Serrano Blanquer

   en un espai petit no es pot ser molt precís, però els de la Lliga donaven carnets de catalanitat al Macià i al Companys

 2. La majoria dels que es defineixen com a federalistes, en realitat ho són? Ens en podem fiar? Aviam, no parlo de tu ni del grup a què al•ludeixes ni als que, de cor i de cap, legítimament, sempre ho han sigut i saben de què parlen. Però, no sou una minoria? I, en tot, cas, als vostres partits polítics respectius (si és que en teniu), ¿no hi heu quedat arraconats? El federalisme de molts dirigents del PSC, és autèntic o postís? Els que teniu una cultura política, ¿no sou una minoria, enfront dels qui tots aquests anys de democràcia no n’hem rebut, de pedagogia (perquè no ha interessat), i menys del republicanisme? ¿!No ens han volgut ignorants, els propis partits d’esquerra!? Els quals amb quatre tòpics, quatre consignes i titulars als diaris ja feien? I aquests partits d’esquerra, ¿no tenen responsabilitat en aquesta incultura política general? Si més no, els independentistes ens ha costat saber el que volíem, però un cop sabut, no es pot negar que no anem a totes. A diferència dels federalistes que us heu conformat amb el succedani autonòmic fins que els independentistes us hem avançat per l’esquerra. Ara sí, correm-hi tots. Ho sento, però em sembla, amb tota la simpatia i respecte que em mereixes, que durant aquests 35 anys us heu deixat marcar uns quants gols. I, d’això, tots en paguem les conseqüències, independentistes o no. Cordialment.

 3. Alaric Albardà

  Ara i aquí, als federalistes de veritat no els queda més que apostar per la independència i després lluitar per un referèndum on l’opció federalista (amb Europa i de retruc Espanya si un cas, perquè directament tampoc, encara,) sigui al costat d’altres, o penar en un estat on inclús l’autonomisme recula.
  Certesa de mort, poca probabilitat d’èxit… Què espereu doncs?

  • Jordi Serrano Blanquer

   tens raó, hauries d’entendre els dubtes de la gent. De totes formes els independentistes de veritat sempre han estat federalistes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s