Fora pirates de les elèctriques

 

P1090677El neoliberalisme és un concepte ben curiós, ni és lliberal ni és nou. Es tracta d’una teoria que tracta de dir-nos que plou quan se’ns pixen a la boca.

Anem a un exemple d’aquests dies: l’electricitat. Tenim l’electricitat més cara del món mundial i les companyies diuen que hi perden diners. Sensacional!

No només diuen que hi perden diners sinó que a més que els devem 30.000 milions d’euros. Mentrestant i any rere any reparteixen dividends. Aquesta simple argumentació faria que tothom considerés sospitosa la gestió de les companyies elèctriques.

Anem al començament. Si us pregunto si produeixen més energia les centrals nuclears o les eòliques, què respondríeu? Doncs sí, produïm ja més energia eòlica que nuclear, 21,1% contra 21%. I les renovables ja representen el 42% del total de l’electricitat consumida. On són tots aquells que deien que sense més nuclears ens hauríem d’il·luminar amb espelmes?

Bé anem al tema del dia. A les elèctriques els vam donar 12.000 milions per un suposat cost de transició a la competència. Olé!

Els vam donar a més 15.000 milions en cinc anys en concepte de subvencions. Aquesta mateixos diuen que no n’hi ha per l’Estat de Benestar. Olé!

En cinc anys han guanyat 14.000 milions d’euros per la diferència entre el cost de producció i preu de mercat. Encara que sembli inversemblant, un MWH de central hidroelèctrica amortitzada és de 3 euros, d’una nuclear 20 euros. I ara cobren 61 euros. Olé!

Tenen la gran barra de reclamar que els devem 26.000 milions d’euros. Olé!

Encara hi ha més, l’Estat paga a les elèctriques 700 milions l’any en concepte d'”interrompibilitat”. Ja han cobrat més de 2.000 milions. Olé!

A més, els consumidors domèstics paguem l’electricitat un 155% més cara que les grans indústries. Olé!

Als darrers 10 anys, amb la teòrica liberalització i competència, ha augmentat un 80% el preu de la llum. Olé!

Una de les coses més increïbles és que els embassaments no els usem per produir energia perquè en sobra! Olé!

Mentre tot això passa aquestes companyies han deixat sense llum 1,1 milions de cases on viu gent que no pot pagar. Centenars de milers de iaios i nens passen fred. Als presumptes bandits els és igual. És evident que ens estan robant.

El primer que haurien de fer els partits és expulsar tots aquells polítics que ara ocupen llocs als consells d’administració de les companyies elèctriques. I el segon nacionalitzar-les, com deia Felipe González l’any 1977. Qualsevol ximple gestionarà millor que aquests pirates.

Mentrestant, si esteu empipats, podeu fer una cosa, fer-vos socis de Som energia. Endolleu-vos al futur cooperatiu, solidari i ecològic. Ara és possible.

Anuncis

2 responses to “Fora pirates de les elèctriques

  1. Impepinable

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s