Mas i l´esperit de Tarradellas

foto vang (3)

He llegit amb estupor les declaracions d’Alícia Sánchez-Camacho en las quals deia que a Mas “le falta el espíritu de Tarradellas” i dirigint-se a Mariano Rajoy va dir “con políticos de altura como Tarradellas no habríamos llegado a este disparate, y habrías tenido una interlocución responsable, eficaz y real”.

He quedat garratibat. La dona del restaurant La Camarga, la que en comptes de fer política volia escoltar les misèries de la nissaga Pujol, ha pronunciat, en un discurs preparat, aquesta gran ximpleria. Un no sap si diuen animalades perquè són rucs o directament perquè són cínics, cosa per altra banda que demostraria que són més intel·ligents del que aparentment semblen.
Vaig ser amic de Romà Planas, un home que de jove va ser comunista i que de gran va ser republicà socialista i home de confiança de Josep Tarradellas a l’exili i al seu retorn a Catalunya. Per tant sé de què parlo. Per als que no sàpiguen qui era Josep Tarradellas, podem dir que va ser conseller de Governació del Govern de la Generalitat l’any 1931. Durant la Guerra Civil va ser el president de la Comissió d’Indústries de Guerra i com a conseller primer va firmar el Decret de Col·lectivitzacions d’Indústries i Comerços que ratificava l’acció dels sindicats CNT i UGT de comissar les empreses, acomiadar l’amo i gestionar-les a partir d’un Comitè Obrer. Ha estat el pitjor malson de la burgesia catalana i espanyola. Malson que va durar com una amenaça fins i tot quan va retornar de l’exili l’octubre de 1977, 38 anys després. La revolució obrera de 1936 ha estat, no cal dir-ho, la gran icona de l’antifeixisme que meravellà l’esquerra a tot el món. Va ser una revolució on els mitjans de producció no estaven en mans de l’estat sinó dels treballadors. A més Tarradellas va ser durant 20 anys secretari general… d’ERC!
Així doncs, Alícia ens diu que Mas hauria de fer com Tarradellas: nacionalitzar les empreses i comerços! Brillant. No entenc com la patronal catalana no ha posat el crit al cel i no n’ha demanat la dimissió! Us imagineu Mas firmant un decret col·lectivitzant empreses que s’oposen al procés sobiranista? Diuen que al Conde de Godó el van haver d’ingressar d’urgències de l’ensurt al recordar el que li havia passat al seu pare. Resulta que La Vanguardia va estar en mans d’un Comitè Obrer en aquells temps on a la capçalera deia “Diario al servicio de la democracia”. Si al proper programa electoral de CiU hi posa fer un decret de col·lectivitzacions prometo votar-los. Vistes les anades d’olla del PP, sembla que Màrius Carol està pensant transformar La Vanguardia en un diari que faci honor al seu nom i que sigui el diari orgànic de la CUP (Veure fotografia, tot està inventat). S’entrenen?

Anuncis

2 responses to “Mas i l´esperit de Tarradellas

  1. Joan Comasòlivas

    Jo entenc per què ho deia. Sabem per en Josep Benet per què va tornar en Tarradellas, en què les esquerres s’anaven unint i la transició es podia haver convertit ja en un procés democràtic de ruptura amb l’estat. Pelat com un jonc, el marquès (sic!) de Tarradellas va tenir una funció essencial per a frenar aquest procés, i portar-lo va ser una jugada molt hàbil de Suárez. Ara no tenen cap Tarradelles que els pugui fer la feina. I continuen negant les bases de tota democràcia, que és l’ascendència de les decisions. Prefereixen considerar que els nostres dirigents s’han begut l’enteniment. Insult rere insult

  2. Qui dubta que, si no hagués sigut per la presència de Tarradellas (que va parar el cop, tal com cantava la Trinca), el president de la Generalitat hauria sigut Raventós, amb un govern d’esquerres?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s