Velocitat, accidents i ximples

cristo2

El conseller d’Interior Ramon Espadaler anuncia que vol apujar la velocitat en alguns trams a 130 km/h. Ens diu que el Servei Català de Trànsit treballa per identificar aquests trams, curiosa manera de malgastar diners públics! Després matisa que ho farà “sempre que no entri en contradicció” amb l’objectiu principal de “la reducció de la sinistralitat i la mortalitat”.

Es veu que els sobren els diners i l’any 2013 van fer una enquesta amb 2.000 entrevistes. El 65% dels ciutadans enquestats són favorables a aquest augment ja que la majoria no percep l’existència de risc per la seguretat amb aquest increment del límit de velocitat. O sigui, el que ens diu l’enquesta és que el 65% dels ciutadans són en el millor dels casos ignorants i en el pitjor pocasoltes! Després es passa a preguntar quina causa creu que provoca els accidents. Enlloc de mirar quina causa hi ha en els accidents reals, preguntem a la gent què els sembla que passa. Una ximpleria típica del maig del 68, en comptes de mirar què passa preguntem què sembla que passa a qui no té ni punyetera idea del perquè. Només un 30% diu que l’excés de velocitat és la causa d’accidents, un 21% l’alcohol i drogues, un 5% el mòbil, etc.

El Departament també pregunta a la gent què creu que cal fer. O sigui en comptes d’escollir uns responsables que tinguin preparació per actuar i frenar la mortalitat viària, escollim uns inútils que pregunten a la gent que no en sap què cal fer. Brillant! A més l’Estat dedica 400 milions d’euros perquè la gent compri cotxes mentre tanca quiròfans: ens estem tornant bojos?

Fa molts anys Ole Thorson, potser el millor especialista català -tot i que el nom faci que no ho sembli, no que no sigui especialista, sinó català- en seguretat vial, em va explicar que la causa dels accidents i de la mortalitat és la velocitat. Tots els altres factors anant a vint per hora serien imperceptibles. L’argument és tan senzill i fàcil d’entendre que només li pots trobar una explicació a que només un 35% de catalans ho entengui, i és que estiguem intoxicats pels interessos de la indústria automobilística que ens vol fer creure que la gent es mata per les carreteres perquè els cotxes són vells o per trenta bestieses més. La gent es mata per la velocitat. Les multes, el carnet per punts, els radars visibles i els invisibles, la vigilància a la carretera han aconseguit una cosa: que la velocitat mitjana baixi i es facin menys imprudències. De fet hem passat de 622 morts l’any 2000 a 183 el 2013, mentre els ferits greus han passat de 2.432 el 2000 a 906 el 2013. El resultat és que ara hi ha menys d’una tercera part de morts que fa 13 anys. Espectacular! Potser cal dir a Ramon Espadaler que només li demanem una cosa: no ho espatlli.

Anuncis

One response to “Velocitat, accidents i ximples

  1. És que hi ha molt fantasma. I no cal ser jovenet per ser-ne molt, de fantasma. He conegut gent granada, i molt fantasma, que admirava països com Suïssa on es veu que no hi ha límit de velocitat a les autopistes. Aleshores, aquests fantasmots amb trajo i corbata, uns tifes de collons, t’explicaven que havien posat el BMW o l’Audi o el qui fos, a 180. I t’ho deien estarrufats com qui es vanta d’haver-ne clavat set i sense treure-la de dins ! A veure qui la té més llarga? A veure qui pixa més lluny? I, esclar, aquesta colla no volen traves, ni límits. De normes, les justes, que ells són els més intel•ligents. Encara estem amb les mateixes, i si no canviem de mentalitat poc canviaran les coses. El cotxe encara ens fa anar amb la pastanaga arran de nas.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s