A la SEAT sempre perden diners?

P1080193

Antigament quan et trobaves amb un empresari català aquest podria trigar més o menys però indefectiblement t’acabava dient: “Perdo diners”. El primer cop et feia la impressió que l’empresari realment s’ho passava malament, però quan passaven 25 anys i et continuava dient que perdia diners, al final ho entenies. Només era una estratègia de fer-se el modest i, potser, que ningú li demanés cap favor.
Llegeixo que la SEAT perd 152 milions d’euros el 2013 i que en continuarà perdent fins al 2018. Afegeixen aquestes fons que la companyia perd diners des del 2007. No sé per què però potser en perden des de quan fabricaven el troncmòbil dels Picapedra. Això sí, l’empresa afirma que ha venut 439.000 vehicles, un 7% més que el 2012, cosa que va significar uns ingressos de 6.847 milions d’euros, un 6% més.

Com és que venent 439.000 cotxes perden diners? L’única explicació racional que hi trobaríem és que són imbècils i que SEAT està venent cotxes per sota del preu de fabricació. Si això fos així voldria dir que hi ha uns executius ximples que no saben fer la feina, que no saben sumar i restar. Però hi ha una altra explicació. El grup Volkswagen va guanyar 9.145 milions d’euros, un bilió i mig de pessetes i van produir 10 milions de cotxes. Per què no tanquen la planta de Martorell si sempre tenen pèrdues? Perquè la casa mare hi guanya molts, molts diners. Dient que tenen pèrdues acomiaden i contracten treballadors constantment beneficiant-se de subvencions de l’Estat, pressionen a la baixa els sous dels treballadors, redueixen el pagament d’impostos i perquè així, de tant en tant, l’Estat o la Generalitat els paguen una morterada perquè no se’n vagin.

Resulta que com Burger King, Starbucks, Apple o Google, SEAT sempre perd diners, així quasi no paguen res de l’Impost de Societats i els beneficis, amb uns sistemes legals difícils d’explicar en una columna, van a parar a la casa mare (mecanisme descrit per Andy Robinson: Un reportero en la montaña mágica). La barra que es necessita per fer aquest joc de mans explica que el president de la Volswagen, Martin Winterkorn, va dir a Davos que no entenia com no estava prohibit cobrar 17 milions d’euros l’any, que és el que cobrava ell.
Mentrestant Rajoy anuncia que rebaixarà l’impost de societats, un brindis al sol. Les petites i mitjanes empreses sí que el paguen, però les grans no. I si posem un impost per cada objecte venut? I si la classe política deixa de fer el passerell i decideix d’una vegada que no li preguin més el pèl i fer pagar a les grans empreses que guanyen diners a cabassos? Com volen que ens els creiem?

Anuncis

3 responses to “A la SEAT sempre perden diners?

  1. Això no acabarà bé!!

  2. Totalment d’acord. Però quan els polítics s’atreveixen a legislar en contra dels poderosos (dels locals o internacionals), aquests tenen mecanismes per desprestigiar-los. I el fotut és que hi ha molts ciutadans de bona fe que s’ho acaben empassant. O, si no, recordem les campanyes, durant els tripartits, d’alguns mitjans, amb les seves emissores (amb els seus tontos útils del hihihaha), amb tot de columnistes i tertulians a sou dedicats a desprestigiar dia a dia (uns autèntics corcons) els polítics i les seves accions polítiques que no anaven d’acord amb els seus interessos. I suposo que no cal posar-hi noms i exemples. L’època dels tripartits la tenim molt present. I la pressió que van exercir aquests mitjans va ser molt i molt bèstia. Per fer-ne un llibre.

  3. Quan els independentistes érem minoria (durant anys i panys) ningú no parlava que “això acabaria malament”. Ningú ens feia cas si no era per ridiculitzar-nos i insultar-nos. Ara que sembla que som majoria o, si més no, els que volem votar el 9N ho som, per què se’ns amenaça d’aquesta manera? No es deia que sense violència totes les idees eren respectables? Per què ara se’ns estigmatitza i se’ns diu violents quan l’únic que volem és votar i acceptar el resultat de les urnes? És antidemocràtica aquesta pretensió? Algú em pot dir quina violència exercim contra no només els que no volen la independència sinó contra aquells que no volen ni que votem? Els que no volem que votem, tenen el dret moral a denunciar-nos com a violents?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s