Dos per un

bbva (2)

Ala vora de casa meva hi ha una oficina bancària del BBVA. Tinc en aquest banc una part dels meus petits estalvis perquè antigament era Unnim i més antigament la Caixa de Sabadell. Jo sóc d’aquesta paios que tenia els quatre duros estalviats en una caixa, em donaven molt pocs interessos però no hi feia res, amb el que guanyaven feien obra social i a mi això ja m’estava bé. Van començar a sortir com bolets individus adoctrinats a escoles de negocis que van anar repetint que calia que tinguéssim “cultura financera”, un oximoron, per altra banda. I una gran estupidesa.
La meva religió m’impedeix llegir els manuals dels electrodomèstics i dels aparells electrònics des del dia que em van dir que en una vida només es poden llegir 3.000 llibres. Ara ja portaria llegits 1.000 manuals i 1.000 llibres menys. I la meva religió m’impedeix també adquirir, per la mateixa raó, cultura financera.
Doncs bé, ara aquest individus han establert el dos per un. Resulta que una parella, la Maria i el seu marit Andrés, que tenen una filla, Míriam, van hipotecar el pis per valor de 105.000 euros. Van pagar durant cinc anys, fins que tots dos van quedar a l’atur sense subsidis ni ajudes perquè eren autònoms. Resulta que els avis de la Míriam també havien avalat la hipoteca. Ara resulta que el banc es vol quedar amb el seu pis, deixar-los endeutats de per vida amb tripijocs que els tribunals europeus han dit que són un frau, i a més… quedar-se amb el pis dels avis! Un per dos!
Sembla evident que el capitalisme tracta de maximitzar els beneficis, ara bé, als EUA quan un no pot pagar el pis, torna les claus al banc i ja està. A casa nostra tenim un capitalisme molt ximple, tu tens una hipoteca i el banc es queda amb el teu pis i amb el dels teus pares! I després la gent es pregunta: com és que hi ha tanta crisi i mentrestant els bancs tenen uns guanys tan colossals? La resposta és clara, els bancs espanyols no es comporten com havia previst Adam Smith sinó com es preveia al segle XIII, època en què el sistema econòmic funcionava en el marc del feudalisme.
Sort que els de la Plataforma d’Afectats per les Hipoteques s’han mobilitzat i tenen assetjats -com en l’època medieval- la sucursal on s’ha gestionat aquest atemptat a l’humanisme, sinó un dia d’aquests sortirà un tal Thomas Piketty on en un llibre explicarà que hem tornat al sistema econòmic de l’esclavisme.

Anuncis

One response to “Dos per un

  1. Són mala gent. Em refereixo als dels bancs i als qui els ho permeten, per descomptat. I aquests economistes que abunden per ràdios i televisions foten el pallasso com donant espectacle perquè encara els riem les gràcies, també ho són de mala gent. I encara gràcies que no els escopim a la cara.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s