Reflexions del dia de Nadal

 

cel2

Sóc dels que em fa gràcia aquesta cita del llibre Juan de Mairena, d’Antonio Machado:
– Hoy traemos, señores, la lección 28. (…) Hoy vamos a hablar de Dios. (…) Que se pongan en pie todos los que crean en Él.
Toda la clase se levanta, aunque no toda con el mismo ímpetu.
– Bravo. Muy bien. Hasta mañana señores.
– (…)
– Que pueden ustedes retirarse.
– ¿Y qué traemos mañana?
– La lección 29. “De la posible inexistencia de Dios”.
Com que sóc dels que ric amb aquesta ocurrència de Machado, per aquesta raó suposo que uns amics que em coneixen bé em van fer una pregunta que em va fer pensar: el cristianisme aporta alguna cosa positiva? D’entrada puc dir que a Catalunya l’Església catòlica ha generat més problemes i dificultats, quatre guerres civils ultrareaccionàries, que no pas impuls a la llibertat. Hauríem de fer una referència, però, a l’excepció que va significar l’església de base als anys 60 i 70 del segle passat.

Però intentem fer un autèntic esforç de lliure examen. Els no creients en déu som racionalistes i és clar, sabem que des de la raó hi ha preguntes que no tenen resposta, per tant, s’ha de ser respectuós amb totes aquelles persones que, a la seva manera, han intentat trobar sentit a la vida. Unes persones segurament han trobat en el cristianisme aquesta forma de trobar respostes. I això està bé i cal tenir-hi el màxim respecte. Tot i que una part d’elles, simplement adoctrinades, creuen literalment en els textos sagrats i això porta inevitablement al conflicte tard o d’hora. Si un creu que té tota la veritat perquè està escrita en un llibre que és sagrat, en aquesta tessitura, com es negocia la coexistència?
Persones amb creences cristianes s’han dedicat vertaderament a fer el bé a la comunitat. Fixeu-vos la paradoxa que fins a l’arribada del nou papa Francesc, molts del que feien el bé a la societat, els més compromesos, eren foragitats de l’església, per exemple, tots aquells que es situaven al voltant de la teologia de l’alliberament.
Penso que avui és un dia per celebrar que hi ha gent bona, uns ho són per raons filosòfiques, altres per les seves creences religioses. Tant és. Sobretot tenint present que hi ha tanta gent poderosa i malvada que, fora de l’afany de lucre, no creu que hi hagi cap valor a la terra. Si poguessin privatitzarien el cel i a l’entrada hi posarien un peatge.

Anuncis

One response to “Reflexions del dia de Nadal

  1. Sadurní Alier r Oliver

    Jo sóc agnòstic, això ho tinc clar! Ara bé?… Sóc un agnòstic creient o un agnòstic ateu?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s