La decència comú

IMG_2524 (3)

La ciutat bull, als propers 30 dies és decidirà el futur dels propers quatre anys. Potser en comptes fixar-nos en el batibull, girem la mirada a la gent. George Orwell va escriure fa molt anys sobre un concepte clau: “la decència comú”. (Bruce Bégout: Sobre la decencia común. Marbot ediciones. Barcelona 2010). Una escala de valors que fa possible l’humanisme i que ens proposa una societat fonamentada en el socialisme, única forma de caminar cap a una societat millor: “mi principal motivo de esperanza para el porvenir se cifra en que las personas corrientes siempre han sido fieles a su código moral“.

Orwell ens diu també que “su socialismo bebe directamente de su propia experiencia de la humillación y la solidaridad de los humildes“. Segurament també és d’actualitat la idea que el fracàs del socialisme (ell es referia al socialisme científic) es deu a la total desconnexió de la decència comú. Potser és el que passa ara amb aquesta mena de socialiberalisme que envaeix Europa.

Aquestes reflexions venen a tomb impactat encara d’una llarga conversa amb en Juan Noguera i una dotzena de persones del Centro Regional de Múrcia de Sabadell a la seva seu del carrer Mauberme de Ca n’Oriac sobre l’estat de la ciutat i el seu futur. La gent no pot entendre que unes empreses on tenen dirigents que es diuen socialistes als consell d’administració tallin la llum a famílies senceres abocant-les a passar fred.

Un dels intel•lectuals més brillants de la ciutat em deia amb fa força anys que al primer Ajuntament democràtic qui tocava més de peus a terra en les grans decisions polítiques era Francisco Morales, a qui admirava.
“Potser un dels problemes de la política d’ara és que fora dels grans esquemes ideològics del passat es busca desesperadament des de la post modernitat punts de referència impossibles. A més el pragmatisme que tenia en el seu inici una arrel laica i progressista -s’oposava a la superstició i a la religió- ha acabat essent una coartada dels poderosos per fer-se encara més rics. Els punts de referència en realitat estan molt a prop nostre i no dalt del pic Mauberme a 2.880 metres d’altura, sinó al carrer de la ciutat que porta el seu nom. Les idees, els valors i les solucions els té la gent, només falten persones que sàpiguen escoltar.

Acabarem amb unes paraules de George Orwell en forma de desig. Podríem dir que és més necessari que mai que la “la decència obrera esdevingui decència popular y desprès decència sabadellenca -anglesa-”.

Anuncis

One response to “La decència comú

  1. Només una cosa sense importància. Si voleu llegir aquest llibre en català el trobareu amb el títol: “De la decència ordinària”, Bruce Bégout, Edicions de 1984.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s