Ciutat intel·ligent, ciutadans totxos

P1280711

Ja fa bastant de temps que els usuaris d’autobús vam estar molt contents quan en algunes parades d’autobús es van posar rètols on s’indica el temps que falta per què passin els autobusos. El meu criteri és que si falten més de deu minuts me’n vaig caminant, i si manquen menys de deu minuts espero. Encara però a la majoria de parades on no hi ha rètol.
Fa dies vaig llegir que hi ha una nova aplicació de mòbil de la TUS. Està bé fer alguna cosa positiva mentre hi ha tanta gent intentant que no agafem els transport públic: ara va per aquí, ara va per allà. Ara passa pel Centre, ara no. Algú ha decidit que per posar una baraneta a l’entrada del nou pàrquing han de col·lapsar un mes els autobusos pel Centre. Us heu fixat quanta gent treballa fent la baraneta dels nassos? I a quin ritme?

El problema és que no tinc ni punyetera idea de baixar-me l’aplicació de la TUS. Quan preguntes com fer-ho, quasi tothom respon: però si és molt fàcil! Si encara diguessin és molt difícil i jo ho sé fer, però no encara et fan sentir més totxo del que ets. És tan fàcil i no ho sé fer! Crec que tothom diu que és molt fàcil però ningú sap fer-ho, és la metàfora de tantes coses d’aquesta vida…

Després de diverses setmanes pensant com fer-ho per fi vaig trobar una dona -Raquel, no podia ser d’altra manera, era una dona- que troba que és molt fàcil però que, a diferència dels homes, sap fer-ho. En un plis plas m’hi posa l’aplicació de la TUS.

L’aplicació és sensacional. Tens quatre opcions. Pots veure totes les línies i dins d’aquesta opció pots veure la llista de parades i una altra que és el plànol.

Una altra opció et diu totes les parades que queden a prop d’on ets. He preguntat a gent del congrés smart city com funciona. M’han dit que envies un senyal a un satèl·lit i allí hi ha una estació amb teleoperadores que miren on ets i t’indiquen què has de fer. No sé si ho sabeu però resulta que Sabadell va entrar com a ciutat membre de la RECI. La cosa no tindria res d’estrany si no fos que RECI vol dir ‘Red Española de Ciudades Inteligentes‘. Aquell dia la junta devia estar beguda, perquè d’altra forma no entenc com ens hi deixen entrar. Sabadell ciutat intel·ligent? Entre les virtuts de la nostra ciutat, que en té moltes, no hi trobo aquesta. Què hi farem.

Tornem a l’aplicació de la TUS. També pots seleccionar una parada i veure quants minuts falten perquè passi un determinat autobús per allà. És sensacional!

Un cop familiaritzat amb el gadget, el divendres havia d’anar a un bar de la Rambla i vaig pensar: faràs servir l’aplicació! Vaig buscar la parada de Francesc Layret, ostres n’hi ha dues. Una per pujar i una per baixar, esclar. Vaig trigar dos minuts a saber quina era la bona. I un cop ben situat vaig veure que el 10 i el 2 estaven a punt d’arribar, mancaven tres minuts. Vaig córrer travessant la plaça dels Avis i just arribar a Francesc Layret, el 10 girava ja cap a la Gran Via i el 2 parava. Travesso el carrer i el 2 també marxa. Per arribar el 3 faltaven 15 minuts.

M’han faltat els dos minuts de mirar l’aplicació! Ciutats intel·ligents i aplicacions intel·ligents per ciutadans que no ho som. I si fem una aplicació per fer ciutadans intel·ligents?

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s