Franquisme ara?

IMG_2721 7

La pregunta que ens fem és: fins a quin punt encara vivim en una societat marcada per la mentalitat i les maneres franquistes? On podem detectar tics i rèmores del nostre passat? Hem deixat totalment enrere aquesta manera feixista de veure el món?
És evident que vivim en una societat molt evolucionada i que sortosament hi ha hagut un gran avenç en les mentalitats col·lectives, però la tesi que defensem és que cada un de nosaltres i la societat en general i molt especialment les institucions estem marcats amb tinta indeleble (Walter Benjamin) pel franquisme. Tenia un amic força més gran, va morir fa pocs anys, que veia franquisme pertot. Al principi no ho entenia, al final he arribat a la conclusió que tenia raó, ell podia comparar amb les formes de fer política de la II República i nosaltres, no.
On podem trobar franquisme? Podem trobar residus de franquisme en moltes coses. 1. Quan els regidors d’esquerres dels nostres ajuntaments en exercici del seu càrrec assisteixen a misses de festa major. 2. En l’actitud dels ciutadans quan veuen que hi ha debat intern en un partit. Normalment el partit és castigat electoralment. 3. Els mitjans de comunicació consideren negatiu que un dirigent polític o institucional negociï, perquè demostra feblesa. La gent sembla desitjar una direcció autoritària. 4. En molts actes, conferències i jornades les autoritats arriben, fan un discurs i se’n van. Per què no es queden i escolten? 5. Quan a la gent se li pregunta: llegeixes? Diuen: i ara! Resposta típica del falangisme on tenir cultura era sospitós de desafecte. 6. En la construcció i l’arquitectura d’edificis de les institucions, que són molt millors que els de les escoles. Demostra un tipus de prioritat. 7. En les formes de relació amb la societat civil, si és autònoma és considerada perillosa, i és clar, tenim nivells de participació associativa molt baixos. Durant la república eren molt alts. 8. L’excessiva reverencia al poder de la gent. 9. La manca de debat polític, hi ha declaracions i contradeclaracions, però debat polític, articles meditats, controvèrsies educades i ponderades molt poques. Tothom esta emprenyat, tothom crida. 10. Es considera que unes eleccions avalen qualsevol cosa durant quatre anys, no hi ha cultura política. 11. En les rodes de premsa darrere d’una pantalla de plasma o expressions davant d’una pregunta incòmoda: això no toca! 12. Que la gent es declari com a apolític i que en canvi expliquin sense vergonya la seva vida sexual. 13. La relació dels caps de les empreses de l’IBEX 35 amb el poder té la seva referència directa amb l’INI. 14. Bárcenas és un producte típic del franquisme, ho feien així des de sempre. En fi necessitaria tot el diari.
I si recuperem l’ètica civil republicana?

Anuncis

One response to “Franquisme ara?

  1. Excel•lent article. No tenim cultura política perquè no ens hem preocupat de tenir-la i els que manen tampoc els ha interessat que en tinguéssim. D’aquesta manera som vulnerables als altaveus i baladrers mediàtics a sou dels partits i poderosos amb interessos determinats.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s