Funeral laic per a l´Arquebisbe

roma1

Els darrers dies hi ha hagut una forta controvèrsia al voltant del funeral d’estat en memòria de les víctimes de la tragèdia de Germanwings. A Alemanya i a França el funeral no va ser catòlic. Aquí sí. Aquí som diferents, encara. Aquí es va fer el dimarts 28 d’abril una missa catòlica oficiada pel cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach. Con un par.

Sembla que els governs espanyol i català van pressionar perquè es fes un acte més ecumènic. No va ser possible. Sabem qui mana en aquest país? Al final van deixar dir unes paraules a un representant evangèlic, un de jueu i un de musulmà. Ostres, ostres, ostres. I després es queixen si hi ha protestes! Si escrius un article criticant resulta que ets un intolerant. Què passaria si a la mort de l’arquebisbe, déu vulgui que sigui d’aquí a molts anys, la Generalitat de Catalunya, potser d’aquí a 40 anys ja governarà algú de l’esquerra laica, decideix fer un funeral segons el ritual maçònic al senyor Sistach? Què pensaria la comunitat catòlica? Això és el mateix que ha passat. I quan protestin els direm que són uns intolerants.

Però anem més enllà. Els funerals d’estat han de ser ecumènics? Així ho reclamava un manifest signat per algunes personalitats del país. Tampoc. Què passa amb els agnòstics i ateus? N’hi ha molts més que de jueus, evangelistes i islàmics junts. M’atreviria a dir que fins i tot n’hi ha més que de catòlics practicants. Els del llibre sagrat es posen d’acord i els altres, els descreguts, aquests no tenim dret a ser respectats en les nostres creences ni un cop morts?
L’Estat, el terreny de tots, les lleis i les institucions han de ser simplement laiques. I també els funerals d’estat. Si a la Sagrada Família el bisbe no els deixa fer una cerimònia laica, tenen dues opcions, amenaçar-lo de fer-li pagar impostos o simplement fer-ho en un espai públic.

L’avís que els temps estan canviant ve de lluny, almenys però ja es va posar en evidència quan es van fer els funerals per l’atemptat de l’11 de març del 2004, on diverses famílies de víctimes musulmanes van protestar perquè Antonio María Rouco va oficiar un funeral catòlic. Va ser molt colpidor.

Els ciutadans són molt diversos i amb molt diverses conviccions religioses i filosòfiques. Tan difícil és acceptar que fins i tot un cop morts es respectin les seves conviccions? Tan antiquada és la nostra mentalitat com per no acceptar una obvietat com aquesta? Un bon argument per ampliar els partidaris de la independència de Catalunya és proposar que en una Catalunya independent es faran funerals d’estat respectuosos amb les creences de tothom. Sembla mentida que l’any 2015 s’hagin de defensar obvietats com aquestes

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s