Sociòlegs a punt del suïcidi

aarbre boira23copia

De sempre s’ha dit que els polítics governen mirant més les enquestes que les conviccions. Jo no ho crec, penso que els polítics governen amb les enquestes quan aquestes els donen la raó, quan els diuen una cosa que no volen sentir llavors les guarden al calaix. De fet moltes empreses d’reben l’encàrrec d’uns resultats en concret i compleixen amb diligència. Només cal veure quantes enquestes donaven majoria absoluta a Artur Mas fa dos anys i resulta que va perdre 12 diputats. De fet de sempre s’ha dit que hi ha “Veritats, mentides i enquestes”.

Ja fa força anys que és molt habitual que quan surto de casa i em dirigeixo al col·legi electoral que em toca no sé què votar, arribo a la taula on hi ha totes les paperetes i encara no ho sé i surto dubtant de si l’he espifiat. Al vespre al veure els resultats i les declaracions dels dirigents dels partits tinc força arguments com per pensar que efectivament un cop més m’he equivocat.

Als darrers mesos, però, als problemes habituals dels estudis d’opinió s’hi ha afegit una cosa nova en la dimensió: ja no som una petita minoria de persones que dubtem, ara la major part de ciutadans no tenim ni idea del que votarem, ni al maig, ni al setembre, ni al desembre. Les empreses que es guanyen la vida fent enquestes van boges. Diuen que la gent menteix dient fins i tot què va votar en el passat. No ho saben interpretar correctament. No, la gent els mals records no els vol rememorar, és llei de vida.

També diuen que hi ha molts indecisos que esperen la campanya electoral. Tampoc tenen raó amb això. Les campanyes electorals tampoc serveixen de res, l’únic que passa és que al final una cosa o altra has de fer i és clar, els spin doctors diuen que anem a votar gràcies a ells (els pobres han de justificar els seus sous), quan en realitat tothom sap que anem a votar a pesar d’ells. De fet ara no saben què votaran ni els prescriptors, és a dir aquells que normalment fan de punts de referència de l’entorn.

El que més gràcia em fa és que una empresa fa una enquesta i diu que tal partit aconsegueix 3.000 diputats, una altra en fa una segona i diu que aquell partit treu 1.000 diputats i llavors molts tertulians diuen que aquell partit ha perdut 2.000 diputats. Els és igual que ara en tingui només 3 i que l’expectativa sigui aconseguir-ne 1.000. Els postmoderns ens volen convèncer que és el mateix una mala estimació demoscòpica que la realitat.

La veritat, però, és com deien aquells visionaris: “Quan el darrer dels sociòlegs hagi estat penjat amb les tripes del darrer buròcrata, encara tindrem problemes”.

Anuncis

2 responses to “Sociòlegs a punt del suïcidi

  1. SADURNÍ ALIER OLIVER

    D’acord en part, Jordi… Sí que hi ha gent amb dubtes, però molts ja tenen decidit el vot.
    Tinc familiars i amics, gent que mai s’ha empassat el conte de la transició, que tenen clar que el règim Franco-Juan Carlos està tan o més podrit que fa quaranta anys i el que cal és una ruptura de debó…. Et voila!!… Votaran candidatures “EN COMÚ”… Colau-Iglesias… tantomonta-montatanto… la gran “esperanza blanca” a Catalunya de la caverna mediàtica.
    D’acord per tant en que hi haurà properament una epidèmia de suïcidis entre els sociòlegs.

  2. L’exigència en donar respostes simples i poc matisades fa que les anàlisis dels sociòlegs perdin veracitat. La riquesa en els matisos és on hi ha les respostes en aquestes eleccions, però la gent vol i exigeix gràfics per saber qui guanyarà. enlloc de intentar entendre, el votant fidel, votant indecís, tendències ideològiques, antecedents en vot dels indecisos, franges d’edats dels indecisos, problemàtiques locals que es volen resoldre… això no ho volem saber i aquí és on tenim moltes respostes i la comprensió.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s