Una proposta de simplificació administrativa: convenis de tres anys

traç2

En aquests moments de crisi poques coses es poden fer per afavorir les entitats des del punt de vista econòmic. Més aviat s’està en el camí de reduir el suport municipal envers les entitats. Però alguna se’n pot fer.

Les normatives de subvencions a entitats s’han burocratitzat, s’han d’omplir tants papers per aconseguir 300 euros com per 100.000. Una mateixa entitat pot optar a diverses finestretes pel que per aconseguir 1.000 euros potser ha d’emplenar tres vegades els mateixos papers. La complicadíssima paperassa fa que una part molt important del treball voluntari, d’autèntic civisme, vagi encaminat a fer papers per l’administració en comptes de fer coses per la ciutat. L’administració acaba fent cursos per explicar a la gent com complir amb la difícil burocràcia. Aquesta és una de les raons del pobre teixit associatiu del país. A més la fragmentació dels ajuts es deuen a les formes que pren l’administració pública i els seus programes i no a la realitat social.
Aquesta és la raó que les entitats vagin renunciant com un degoteig a cobrar algunes subvencions. Les quantitats no s’adiuen a les hores emprades per aconseguir-les. És necessari demanar tantes informacions quan al final als darrers deu anys no hi ha cap estudi que exploti les dades de les seves memòries?

Proposem fer convenis triennals amb les entitats i que continguin tots els aspectes de la relació amb l’Ajuntament. L’existència de convenis plurianuals és habitual al govern de la Generalitat i a l’Ajuntament de Barcelona. En la major part de casos amb quantitats infinitament superiors a les de Sabadell. Si obviem les hores de treball voluntari dedicats a tasques repetitives i inútils, per què no calculem les hores de treball municipal que es podríem estalviar? Quan costa a l’Ajuntament concedir un ajut de 300 euros? Només els papers que s’han de fer, les avaluacions dels projectes, el temps destinat per tota la cadena de comandament, el fet d’aprovar-ho en una comissió informativa, etc. Estem segurs que qualsevol subvenció de menys de 2.000 euros costa més que el que val la seva tramitació.

No resol el problema de l’infrafinançament de les entitats, però pot ajudar molt a no perdre més temps en burocràcies inútils.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s