Reflexions provisionals

palm0140

Han passat uns dies de les eleccions i tenim una perspectiva més ampla. Sembla bastant evident que hi ha més perdedors que guanyadors. En primer lloc s’ha fotut un castanyot el PSC al passar de 13 a cinc regidors. La patacada és fins i tot més gran que la que auguraven gent molt adversa al PSC. Es pot adduir que baixa a tot arreu, és cert, però a Castellar del Vallès el PSC ha guanyat per majoria abassegadora. I contrasta encara més amb el fet que a Santa Coloma, també amb un cas Pretòria, ara el PSC ha aconseguit també la majoria absoluta.

El PP s’ha fotut una gran garrotada, ha passat de tres a un regidors. A banda de l’actitud xulesca de la direcció del PP a Madrid i Barcelona, crec que els ha perjudicat la suïcida política de voler acabar amb la immersió lingüística a les escoles de la ciutat. Als sabadellencs de dretes no els agraden els extremismes radicals.

CiU ha patit una bescollada al passar de cinc a quatre quan tenia el seu gran moment, la seva finestra d’oportunitat en aquestes eleccions. Potser la finestra era la moció de censura fa tres anys? Tampoc n’estic segur.

ERC ha tingut un gran èxit al passar de zero a quatre regidors. La Crida ha guanyat dos regidors. De fet si sumem el resultat de l’Entesa i la CUP del 2011 han guanyat 3500 vots. Tant ERC com la Crida han estat guanyadors, ara bé si volen progressar electoralment hauran de tenir present les dificultats de penetració al conjunt de la ciutat. Que ERC no passi del 10 per cent als districtes 3, 4, 6 i 7 i la Crida del 7 per cent al 3, 6 i 7 és un problema estructural. És també un problema electoral, però sobretot un problema cultural i polític de fons. No aconseguiran superar aquest obstacle i conformar-se com una proposta de tot Sabadell, si no són capaços, no “d’anar als barris” sinó de “ser-hi”. No de poder explicar-se, sinó d’anar a escoltar i aprendre.

Hi va haver un temps on hi havia gent del Centre que va anar als barris, en teoria hi anaven a evangelitzar. El que va passar és que aquesta gent van descobrir als barris de la ciutat tot un món que desconeixien. Al cap de poc temps van adoptar les maneres, les paraules i les ideologies que dels barris se’n derivaven. Falta fer una cosa equivalent.

De totes maneres tot i el que ha passat als darrers tres anys cal dir una cosa evident: ningú ha aconseguit guanyar al PSC. Potser cal que alguns reflexionin d’aquest fet tant clar.

I abans que ningú ho digui, sobre Unitat pel Canvi, Guanyem Sabadell i Ciutadans en parlaré en un altre article. De moment caldrà veure quin nou alcalde tindrem dissabte. Quan escrigui el proper article ja ho sabrem. Esperem que no es pactin massa provisionalitats. Sabadell necessita un govern ampli i fort.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s