Més política i menys rodes de premsa

IMG_3999 (5)

Hi ha símptomes massa clars que les majories són massa precàries. Crec que cal construir majories a 14, a 15, a 18 i en alguns casos a 21. Tenim un alcalde votat només per 14 regidors. Caldria ampliar l’abast del consens inicial. I cal ampliar ja un govern de vuit regidors que és indubtablement massa dèbil. Però hi ha més, hi ha temes de ciutat que convindria que tinguessin el màxim de consens possible, més enllà de 14 regidors.

Em sembla, no n’estic massa segur, que hi ha la possibilitat que es comencin a construir majories alternatives i que alguns fantasiïn en fer una moció de censura a mig termini. Em sembla que hi ha actualment tres possibles problemes a l’horitzó sabadellenc.

En primer lloc un dèficit de proactivitat en els nostres dirigents. No sé perquè ha passat de moda la idea de sumar voluntats. Alguns s’han convertit en simples gestors de marques. Però ara Sabadell necessita sumar voluntats. La responsabilitat és dels 27 regidors.

El segon gran problema és que massa gent creu que governar és fer dues rodes de premsa a la setmana. Han cregut en les rodes de premsa de la mateixa forma que hom creu en l’esperit sant. És el mateix que passa amb la convenció demòcrata als Estats Units la gent vol repartir globus, sense pensar que abans hi ha tot un procés als caucus, de fet barri a barri i poble a poble. Amb aquest sistema guanya quasi sempre qui té més empatia i qui és més proactiu. Quin sentit té fer rodes de premsa a Sabadell? Convé pensar-ho. El resultat d’una roda de premsa en general arriba, anant bé, a les mil persones -em sembla que tiro massa llarg- i són persones adscrites a un o altre partit. Per tant resultat polític zero.
Crec modestament que es necessita una etapa amb poques rodes de premsa, pocs comunicats i molta feina de recompondre ponts dinamitats. Es necessita crear confiances. Hi ha maneres de fer ja molt assajades a la ciutat que només són oportunisme i que solament porten a emular el davanter centre que es dribla a sí mateix. Quantes rodes de premsa convocava Antoni Farrés?

El tercer problema és que una cosa és no tenir ideologia i l’altre creure’s que hom té la Veritat, així, amb majúscules. I pensar que, per tant, qui no està d’acord amb el propi programa no és que tingui altres idees igualment respectables, sinó que és tonto. Sense el dubte, és impossible la llibertat i la democràcia.

La darrera reunió amb la participació de tots els grups menys els dos que governen és preocupant. Però cal afirmar que la política local no és un cotxe conduit per un borratxo desconegut com sembla a vegades, o pels designis divins, com ho sembla altres, sinó l’acció conscient de moltes voluntats en joc. Cal que el resultat sigui el de posar el comú en el primer lloc de les prioritats polítiques. I que a més doni aquesta sensació.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s