Atzucac a Espanya

granvia6

Un dels efectes retardats de la dictadura franquista és la manca de cultura i de cultura política en la nostra societat. I això té alguns efectes pràctics que es poden veure aquests dies. Durant molts anys a Espanya una victòria electoral, encara que no fos per majoria absoluta, era vista com un xec en blanc per fer qualsevol cosa durant quatre anys. Això valia per a tots els governs de tots els nivells: central, autonòmics, locals i de tots els corrents polítics. Quan la cosa trontolla fan servir l’argument que ha de governar la llista més votada. Denota que la manca de cultura política està instal·lada fins i tot en els nostres més alts dirigents. En les eleccions escollim diputats i aquests han d’escollir governs o en el cas dels ajuntaments escollim regidors i aquests han d’escollir governs.
A Catalunya de sempre hi ha hagut més pluralitat i estem una mica més acostumats a la complexitat política. Ara bé, la major part de crítiques que va rebre el tripartit de Maragall i Montilla eren derivades d’aquesta manca de cultura política que no pas errors de gestió. La ciutadania estava acostumada a les formes franquistes que van ser substituïdes en democràcia per formes autoritàries tot i que formalment eren democràtiques. Per exemple: això no toca.
Un exemple d’aquests dies entre nosaltres és l’argument dels convergents quan diuen: com pot ser que 10 diputats condicionin el futur president davant dels 62 diputats de JXS? Què volen, que uns partits estiguin obligats a votar el candidat dels seus adversaris? A Espanya, però, encara hi estan menys entrenats. Hi ha hagut governs del PP i del PSOE que s’han anat alternant. La voluntat de diàleg ha estat zero. El PSOE fent reformes laborals que portaven a vagues generals sense voler negociar amb els sindicats. El PP quan ja sabia que perdia la majoria absoluta ha continuat manant de forma brutal sense preveure que necessitaria suports desprès de les eleccions.
Hi ha tres opcions reals. La primera que el PSOE accepti ser agent del canvi i negociï un referèndum per Catalunya i planti cara a la troica amb un programa social. Si s’ho proposés podria ser hegemònic quinze anys. Ara bé, hi ha una mena de socialisme meridional que és reu d’una incultura política que els porta a practicar el neofalangisme. El més probable és que ni en siguin conscients. La segona que el PSOE accepti les pressions de la Troica i decideixi suïcidar-se afavorint la investidura d’un president del PP. Per al votant socialista aquesta és el pitjor dels seus malsons. I d’aquí a quatre anys Podem treu 202 diputats, com el PSOE l’any 1982.
I la tercera, i crec que la més probable, és que hi hagi eleccions anticipades.

Anuncis

One response to “Atzucac a Espanya

  1. Quanta raó que tens! No és la primera vegada que ho escrius. El franquisme va deixar una incultura política segons la qual tot pacte entre partits és senyal de debilitat. I això és va atiar i reforçar per part convergent i pepera amb els governs d’esquerres a partir del 2003. Va ser sobretot ERC (el PSC i ICV tenien qui els escrivís i defensés) qui en va rebre la pitjor part. Arran d’això els convergents, amb l’ajuda dels mitjans afins i trompeters habituals (que encara no es jubilen) van fer créixer una organització anomenada CUP: l’esquerra pura i catalana que no pactaria mai amb Montilla; l’esquerra dels nanos de casa. Els convergents són especialistes a inflar partits que debilitin els adversaris, recordo el Partit Andalusista en detriment del PSC a l’any 1980, C’s pel PP i la CUP per ERC. Ara ens troben que, aquest Frankenstein, la CUP, ha deixat les abraçades del Fernández de banda i els fot guitzes. Mentrestant a Espanya, el partit clau de tot que és el PSOE, cada vegada més convertit en una caricatura del que hauria de ser. En mans dels barons (progressistes de dretes) que reparteixen misèria i amb la por que se’ls acabi la moma catalana. I Podemos pressionat per tothom perquè deixi de ser “independentista” ! Quina país. Quina pena. I quina ràbia.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s