Què és la socialdemocràcia?

rosa77

Fa pocs dies Pablo Iglesias va presentar el seu programa electoral i es va declarar socialdemòcrata. S’han desfermat flamarades des de l’infern. Molta gent ha començat a parlar sobre el que és la socialdemocràcia i el que no. He trobat tot plegat al·lucinant. La política ha quedat en mans de creadors de publicitat, de guionistes de televisió amb més o menys gràcia i de politòlegs que no han llegit cap llibre d’història. I el que es diu és de jutjat de guàrdia.
Anem a pams, d’on surt el socialisme si no és de Marx i Engels? És veritat que del socialisme molt aviat en sorgeixen dues línies de corrents de pensament. Una que vol construir-se des de la democràcia i una altra de revolucionària, que hem acabat denominant comunisme.

Ens han fet creure que la socialdemocràcia és una ideologia mesella amb els poders econòmics. Tal com ara. Fals. El partit socialista menys radical d’Europa occidental segurament ha estat el Partit Laborista anglès. Doncs bé un cop s’acaba la II Guerra Mundial els laboristes liderats per Clement Attlee guanyen contra pronòstic i per pallissa a Winston Churchill. El seu programa planteja la nacionalització de la banca, del carbó, del gas, de l’electricitat, del transport per tren i per carretera, i la indústria de l’acer i del ferro. Van apujar els impostos als rics d’una forma molt contundent, sabien que qui havia guanyat la guerra eren els treballadors al front. I van crear el formidable Servei Nacional de Salut, el servei de salut pública més comunitarista del món. Els conservadors no s’han atrevit a reformar-lo mai. De fet és d’on el Congrés de Cultura Catalana va copiar, en part, els actuals CAP. Avui ni la força més radical és capaç de plantejar en el seu programa de màxims -no ja en el programa electoral- ni la meitat del tipus de coses que es plantejaven els partits socialdemòcrates europeus després de la II Guerra Mundial.
És veritat que els partits socialistes europeus van tenir una avantatge, els rics tenien por. No ens enganyem, l’URSS anava molt malament pels que vivien allí, però molt bé pels treballadors del món occidental. Els rics pagaven als EUA un 70 d’IRPF i no es queixaven com ara ho fan els rics que usen tota mena d’artificis i il·legalitats per no pagar mai a Hisenda. La socialdemocràcia és una ideologia que pretén arribar a una societat socialista per la via democràtica. No una ideologia que es rendeix als poderosos. El mateix que va fer d’assessor al programa electoral econòmic del PSOE del 2000 és el que ha assessorat ara a Units/Podem. Tothom pot opinar el que vulgui, hi té tot el dret. El que critico és que hi ha massa líders de partits o d’opinió que desconeixien absolutament tot de la nostra història i de la significació de la paraula socialisme.

Anuncis

One response to “Què és la socialdemocràcia?

  1. Això que serveixi per a tots. Ja que, de vegades, he llegit i sentit la paraula socialdemòcrata expressada amb to de menyspreu per suposats repartidors de carnets d’essència esquerranosa. És a dir, segons com socialdemocràcia és sinònim de dreta disfressada d’esquerra i de vegades significa un terme noble. Recordem que tot va començar amb el Partit Obrer Socialdemòcrata Rus. I també recordem les picabaralles entre botigues del mateix producte però de diferent amo. Per exemple entre el PSUC i el POUM. En què hi va haver molt més que “picabaralles”. On és Nin? I en què els poumistes foren acusats no ja de socialdemòcrates sinó de feixistes directament.

    No obstant, socialdemocràcia és una tendència el nom de la qual s’ha estirat tant, que hi cap gairebé tot. Per això, l’important, penso jo, no és tant el nom sinó les accions. A mi que s’etiqueti d’una manera o d’una altra m’és ben igual. Diuen que per les accions els coneixerem. Iglesias i tot cristo. Jo estic expectant. Amb els Felipe i Guerra dels anys setanta no t’imaginaves que, anys a venir, del PSOE la S i la O perdrien tot el significat. I que el partit esdevindria un regionalista andalús de la repartidora. N’hem vist tantes, els que tenim una certa edat, que a mi em sembla que ens hem guanyat el dret a l’escepticisme.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s