Per què els anglesos no volen ser de la UE?

atzavara

Molt s’ha escrit sobre el referèndum a la Gran Bretanya, però crec que en la balança els arguments han estat massa del cantó dels que predicaven el no. Els que volien que la Gran Bretanya es quedés a la UE, quins arguments han fet servir? D’entrada cal dir que la pertinença de l’illa a la UE tampoc era tal, tenien tots els avantatges per les seves empreses i cap compromís, ara bé els responsables de les institucions europees s’han comportat com uns energúmens. Si fossin persones que intenten lligar, seduir, evidentment no aconseguirien mai amb aquesta estratègia fer res de bo.
Un dels factors que més ha pesat en la decisió dels britànics és que els alemanys s’han fet els amos de les institucions europees. Pensem que els pares o avis dels actuals votants van combatre als fronts europeus contra els alemanys. Una Europa forta no pot estar dirigida d’aquesta forma pels alemanys. Per a d’altra gent la culpa del que ha passat és de David Cameron per haver convocat un referèndum. Brillant! És a dir el problema no és que els britànics no vulguin ser en aquesta UE, sinó haver-los consultat. Molt bé per les conviccions democràtiques dels que empren aquest tipus d’argument! Com deia Winston Churchill: el problema de la democràcia és que la gent vota el que vol.

Quasi tothom està d’acord que excepte a Escòcia, les classes treballadores han estat les més favorables al Brexit. Quasi tothom també ha solucionat l’anàlisi dient que el problema és que s’han tornat racistes. Jo, en canvi, penso que si la UE hagués adoptat el projecte de l’Europa social de Jacques Delors, aquesta mateixa gent se sentiria protegida per la UE i haurien votat quedar-se. Anem, però, a les «Conclusions i recomanacions adoptades al míting inaugural del Consell Internacional del Moviment Europeu», de l’any 1949. En aquest document es deia que «En el si dels nous organismes, els treballadors han de tenir un paper actiu en la gestió». I també «No es tracta de triar entre llibertat i autoritat, ni tampoc entre economia lliure i una de col·lectiva, sinó de crear una síntesi de totes dues opcions».

El problema no és la gent humil d’Europa, no fotem, el problema són els que manen a la UE. Els europeistes de 1949 són conscients que si no hi ha democràcia, les institucions europees «tendiran a usurpar les funcions del govern i al seu lloc hi establiran una tecnocràcia sense control». I és el que està passant. Amb individus com Angela Merkel, Jean Claude Juncker, Jeroen DijsselbloemWolfgang Schäuble l’estrany és que no hagi fugit corrents fins al darrer europeu. Racistes són aquells que davant el drama dels refugiats no fan res.

Anuncis

2 responses to “Per què els anglesos no volen ser de la UE?

  1. Clar i català

  2. No hi entenc prou, però em sembla que a la classe obrera, pel fet de ser-ho, no li podem atribuir totes les bones intencions del món. Hi ha classe obrera espanyola i catalana que vota el Partit Popular i classe obrera (molts antics comunistes procedents de l’emigració espanyola) que vota el Front Nacional francès. Jo no tinc tan clar que, aquests obrers britànics (en el ben entès que hi ha de tot), votessin en el sentit que tu dius. A més, els britànics no poden donar lliçons de res quan es tracta de parlar de classisme, racisme i xenofòbia.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s