Una altra manera de veure el 26-J

aram45

El PP està content perquè ha guanyat 700.000 vots, el PSOE està content perquè només n’ha perdut 100.000, Ciutadans estan enfonsats perquè n’han perdut 400.000 i UP estan encara més enfonsats perquè n’han perdut 1.000.000. Fins aquí el relat triomfador dels politòlegs i periodistes sobre les darreres eleccions.
Hi ha una altra manera de veure-ho. Imaginem per un moment que les eleccions del desembre de 2015 no existissin. És un angle d’anàlisi tan vàlid com qualsevol altre. El PP entre el 2011 i el 2016 ha perdut 3 milions de vots. El PSOE ha perdut un milió i mig de votants des del 2011 i 5,8 milions de vots des del 2008. Ciutadans té 3.123.000 vots quan el 2011 UPyD en tenia 1.143.000 vots. Units Podem no existia i ara té cinc milions de votants. (Perquè el lector no em digui que faig trampa, diré que IU tenia l’any 2011 1.686.000 de vots i passa el 2015 a 926.000 vots, en perd 700.000. I també és cert que el 2015 IU i Podem per separat tenen 6.136.000 de vots i ara en perden un milió). Sóc dels que pensa que IU no hagués trigat massa a perdre tots els vots. Com pot ser que el PSOE perdi sis milions de vots i IU no en guanyi cap? Els seus dirigents haurien d’haver dimitit al desembre. I deixar pas a Alberto Garzón fa sis o set anys. I encara tenen la barra de criticar aquells que han aconseguit allò que ells no van fer mai en 35 anys.
Ens podríem fer algunes preguntes. Per què els dos partits «guanyadors» estan tan contents si un perd 3 milions de votants i l’altre quasi 6 milions? Cal creure que dels votants que perd C’s uns van al PP i uns altres a l’abstenció i que cap votant d’UP va al PSOE, ja que aquest perd 100.000 votants més. El milió de votants que perd UP va a l’abstenció. Ras i curt, els partits del règim de la transició han perdut entre nou i deu milions de vots. Pensem que voten uns 24 milions de persones. En un país normal Mariano Rajoy i Pedro Sánchez haguessin dimitit la nit electoral i tots estarien intentant analitzar els resultats. Sembla que els únics que han de veure els seus errors són els que han aconseguit cinc milions de vots. Al meu parer, el món al revés.
Crec que l’error ha estat bàsicament del PSOE. Tradicionalment el PSOE pacta primer amb el PCE i després amb IU als ajuntaments i CCAA. Pactant amb Ciutadans van intentar enfonsar Podem i no es van adonar que l’únic que han aconseguit és que alguns votants d’esquerres vagin a l’abstenció, en cap cas n’han guanyat cap. Voler carregar-se Podem l’únic que els ha fet guanyar són sis mesos d’agonia. El resultat del desembre 2015 era el millor resultat per a l’esquerra. Han deixat passar la seva gran oportunitat, potser la darrera

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s