El problema més gran de Sabadell és la segregació escolar

finestra6

Al darrer article acabava amb una proposta: dedicar deu milions d’euros a l’educació infantil i primaria. Per què? Aquí van les raons. Potser el tema més punyent a la ciutat és l’enorme concentració de la immigració en l’escola pública. Hi ha un 22,7% de fills d’immigrants a les escoles sabadellenques, quasi tots, uns 20,3 pp els acullen les escoles publiques i uns 2,4 pp les escoles privades. Això vol dir que l’escola pública sabadellenca assumeix el 91,7% de la immigració. Aquesta dada la vaig publicar fa tres anys en un llibre anomenat “Sabadell destil·lat”. A mi em semblava una dada esfereïdora, ningú va dir res, ningú va reaccionar i no es va fer res. Plantejava la necessitat de que no passés més temps sense que es fes el que es va fer fa força anys a Vic. És a dir repartir els nens immigrants entre les escoles públiques i les privades concertades.

Ara, juliol 2016, ha sortit publicat l’estudi “La segregació escolar a Catalunya. La gestió del procés d’admissió de l’alumnat” elaborat pel Síndic de Greuges de Catalunya. Per tant dades molt recents. L’estudi han estudiat els 50 municipis amb més de 10.000 habitats i es diuen coses com: “Els deu municipis catalans amb més segregació escolar interna a primària són Terrassa, Cerdanyola del Vallès, Sabadell, Badalona, Tarragona, Esplugues de Llobregat, Sant Joan Despí, Girona, Lleida i Sant Adrià de Besòs (excloent-ne la ciutat de Barcelona). I dels “deu municipis catalans amb més segregació escolar interna a secundària obligatòria són Sant Vicenç dels Horts, Badalona, Esplugues de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Olesa de Montserrat, Tarragona, l’Hospitalet de Llobregat, Terrassa, Sabadell i Sant Boi de Llobregat (excloent-ne la ciutat de Barcelona)”.

És a dir el tercer amb més segregació a primària i el novè a secundaria. També es palesa que estem als primers llocs del rànquing català pel que fa als centres amb concentració d’alumnat gitano,  tot i que no s’arriba a les preocupants concentracions de El Gornal, Sant Cosme , etc, amb tots els problemes de desigualtat que aquest fet genera.

Molts d’aquests problemes els amaguem amb el llenguatge políticament correcte. De les escoles amb alts nivells de problemes pels seus alumnes i les seves perspectives vitals, en diem “escoles de contenció”. De fet tots les coneixem, en sabem el nom i, per prudència, no els publiquem. Però ser prudents no vol dir que calgui amagar el problema.

Potser doncs, aquestes són les pitjors dades socials, culturals i econòmiques de la ciutat. És molt preocupant perquè quan parlem de l’augment de les desigualtats sempre ho pensem a l’engròs, amb grans dades, però hom no pensa que al final això està passant a casa nostra, a la nostra ciutat. A més el problema de fons és que ens dibuixa la ciutat de demà, dels propers deu, vint i trenta anys. Però així com altres coses és molt difícil abordar-les des de l’ajuntament, aquest, tot i que no és competència municipal, si que s’hi pot intervenir de forma decisiva. Proposaria al debat sis idees. 1. Cal reunir a tots els directors de les escoles concertades sabadellenques i demanar-los un esforç equivalent al seu pes demogràfic a la ciutat. No crec que hagi de ser molt difícil, més encara quan moltes d’elles, prediquen els principis evangèlics. 2. Caldria també plantejar a la Generalitat tancar alguns d’aquests centres de “contenció”. 3. Caldria crear una partida especial per aquest tema i dedicar-hi el superàvit municipal previst. És a dir considerem-ho una emergència prioritària. 4. Amb aquests diners ampliem plantilles i reduïm les ràtios fins a 17 alumnes en les escoles amb més compromís. 5. Busquem la complicitat de la societat i dediquem tot l’esforç voluntari de pares, mestres jubilats, i ciutadans que donin un cop de mà a les escoles. 6. El barri és un element de segregació. Per això molts pares en fugen. I 7, Cal canviar tot el sistema d’inscripció.

Dediquem 10 milions d’euros més a pal·liar aquest problema? Està en una part molt important a les nostres mans que quan facin un nou informe Sabadell surti com el lloc amb una escola més igualitària.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s