Teletreball: burocràcia amb glamur

Es impressionant com funciona el teletreball. Conec gent, molta gent que ara treballa des de casa. El que més em sorprèn és que treballen moltes més hores que si anessin a treballar al seu lloc de treball inclòs el temps dedicat al tren i al metro. Com és possible?

El que encara em sorprèn més és que les empreses, institucions, administracions, no funcionen, estan en serveis mínims, en alguns casos molt mínims. Només hi van aquells que essent caps no tenen ganes d’estar amb les famílies les 24 hores del dia i poden organitzar-se un argument per fotre el camp de casa.

Llavors si les empreses i amb elles el país sencer no funciona com pot ser que la gent tingui feina fent teletreball? Potser no ens n’hem adonat, però les noves tecnologies han anat creant tasques cada vegada més sofisticades i amb prestigi perquè ens dediquem hores i hores a «feines» que no són altra cosa que burocràcia amb glamur. La raó és que Apple, Microsoft –pronunciar maicrosof–, Google, Facebook, etc. etc., necessiten persones que facin funcionar els seus estris i perquè aquest bestial negoci funcioni necessiten que milions d’empreses contractin gent que comprin ordinadors i programes i facin servir els serveis d’aquestes poques empreses «tecnològiques». Si no ho fessin el nivell d’atur pujaria de forma exponencial com els contagis del virus xinès. A més, el teletreball ha aconseguit una cosa molt pròpia de neoliberals antipàtics com és aconseguir que la gent treballi a casa, això equival a com si la gent anés a treballar a la feina i no miressin als ulls i no es dirigissin la paraula en tot el dia i el que és pitjor sense contacte personal, sense escalf.

Ningú sembla que se n’hagi adonat excepte aquest humil columnista del Diari de Girona. Ara gràcies al confinament tot es veu molt clarament. Les tecnologies han un estat un engany monumental. La gent de dretes s’ha cregut que tenir milions de persones «treballant» davant d’una pantalla d’ordinador anava bé per guanyar diners, la gent d’esquerres perquè ha tingut una actitud beneita i ximple davant de l’avenç tecnològic. Quanta raó tenien els luddites!

Les grans companyies tecnològiques han muntat una burocràcia autoreferencial que redueix la poderosa burocràcia soviètica a un joc de nens. Com pot ser que tenint tot un país aturat, el teletreball augmenti exponencialment? El lògic és que el teletreball minvés amb relació al treball real. Però no és així, el teletreball s’autoalimenta sol, no necessita feina real. És el que el virus ens ha ensenyat. Van creant plans quinquennals que mai es compleixen però que tothom dona per bons. Bé, un cop passat el virus, potser que aprenguem alguna cosa. Jo ho dubto, Antonio Gramsci deia que la història ensenya però que no té deixebles.

One response to “Teletreball: burocràcia amb glamur

  1. Joan Manau Valor

    Jordi! El teletreball s’ ha independitzat de l’ economia productiva, la que crea productes físics. Igual que ja fa temps d’ aquesta economia s’ en va independitzar l’ economia financera. S’ ha creat un món irreal i abans ja es va instal.lar la cultura de llençar i comprar de nou en comptes de reparar. Aquests dies la natura guanya espai. Si dura molt el coronavirus arribarem a revertir el canvi climàtic. Amb menys producció de coses inútils, amb l’ eliminació de l’ economia purament especulativa tots viuríem millor, treballaríem menys hores i el planeta seria mes sostenible.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.